En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una persona a una oficina del SOC. / Foto: arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'acabament de la temporada turística s'ha deixat notar a les dades del mercat de treball de les comarques gironines.

Segons recull l'estadística que periòdicament publica el ministeri, aquest setembre l'atur ha pujat en 1.721 persones a la demarcació.

És un 5,36% més en comparació a l'agost, cosa que situa les comarques gironines com el territori català on més s'ha incrementat la taxa de desocupats (perquè a Tarragona i Lleida, aquest diferencial se situa en el 2,70 i el 3,32% respectivament, i a Barcelona fins i tot ha baixat un 0,8%).

Per sectors, allà on més ha pujat la xifra de desocupats gironins ha estat al de serveis. Aquí, durant el mes de setembre hi ha hagut 1.799 treballadors que s'han inscrit a les llistes de l'atur. Cosa que confirma l'acabament dels contractes de temporada al turisme (perquè a partir d'ara, ja s'entra en temporada baixa).

La indústria gironina, però, també ha incrementat aturats (en concret, 53 persones). Per contra, a la demarcació, durant el mes de setembre l'agricultura i la construcció han reduït desocupació. En concret, de sis persones en el primer cas i de 225 en el segon.

En total, a les comarques gironines ara mateix hi ha 33.827 persones que busquen feina. Són un 2,66% menys en comparació amb el setembre del 2018 (aleshores, a la demarcació hi havia 923 aturats més).

Si s'analitza l'estadística per sexes i trams d'edat, el 55% dels gironins que busquen feina són dones (18.835) i gairebé un de cada deu inscrits a les llistes de l'atur són joves menors de 25 anys (2.797).

Per sectors, aquell que concentra més desocupats és el de serveis (23.961 persones). Al terciari el segueixen la indústria i la construcció, cadascun d'ells amb xifres molt semblants (3.483 i 3.448 persones, respectivament). Per últim, a l'agricultura hi ha 822 desocupats i l'estadística es completa amb 2.113 gironins que, a l'hora d'inscriure's a les llistes de l'atur, no tenien cap ocupació anterior.

A Catalunya, l'atur ha pujat en 1.205 persones aquest setembre respecte el mes anterior, situant la xifra total de desocupats en 372.623. En comparació amb l'any anterior, però, hi ha 7.721 aturats menys (és a dir, una reducció del 2,03%).

Les dades del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social també recullen l'evolució de la contractació. A les comarques gironines, durant el setembre s'han registrat 25.439 nous contractes. Una xifra que, comparada amb el mes d'agost, suposa un increment del 14%.

Ara bé, molta d'aquesta contractació és temporal. En concret, quatre de cada cinc dels contractes que s'han signat al setembre (21.269). Una situació que es repeteix quan es miren tots els contractes que hi ha registrats a la demarcació. A les comarques gironines, actualment n'hi ha 236.582 (i d'aquests, tan sols el 15,41% són indefinits).

Vota el número 1

Pel 8 de març

COL·LABORADORS