En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

D'esquenes i al mig, l'acusat de portar dones enganyades des de Bulgària per obligar-les a exercir la prostitució. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Audiència de Girona ja va condemnar deu membres de la suposada trama i els hi va imposar penes d'entre 1 any i 9 mesos de presó i 5 anys i 3 mesos.

Faltava per jutjar, però, el suposat líder de l'entramat de proxenetes, que en aquell moment era al seu país d'origen, Bulgària.

La fiscalia l'acusava de tres delictes de tràfic d'éssers humans en concurs amb delictes de prostitució coactiva, un d'ells a menor d'edat, i sol·licitava una condemna de 28 anys de presó. La defensa, encapçalada pel lletrat Joan Pere Zapata, demanava l'absolució.

La sentència de la secció quarta de l'Audiència de Girona conclou que ha quedat provat que el processat, Gyunaydan Nazifov, va captar dues víctimes a Bulgària i els va obligar a exercir la prostitució a les comarques gironines. Per això, li imposen 7 anys de presó i 3.600 euros de multa per dos delictes de prostitució coactiva. La tercera denunciant no va declarar al judici i l'acusat ha quedat absolt dels delictes comesos contra aquesta víctima.

Segons recull la sentència, l'agost del 2010 l'acusat va enganyar la menor per viatjar a les comarques gironines prometent-li que treballaria al sector de l'hostaleria. "En realitat sabia que es dedicaria a la prostitució", apunta la sentència de la qual ha estat ponent el magistrat Adolfo García Morales. El tribunal conclou que el processat sabia perfectament que la víctima tenia 17 anys perquè va necessitar una autorització expressa de la seva mare per viatjar al país "sota tutela de l'acusat".

El condemnat la va acompanyar fins al país però, un cop aquí, la va deixar "sota el control" dels seus fills, que s'encarregaven del control de les víctimes. "Els seus fills, amb el seu coneixement i vistiplau, li van dir a la víctima que no treballaria en hostaleria", apunta la sentència que afegeix que la van obligar a prostituir-se. Per doblegar la seva voluntat, li van retirar el passaport, l'amenaçaven amb fer "mal" als seus familiars, la colpejaven "en alguna ocasió" i li controlaven "tots els seus moviments".

El tribunal indica que la trama –amb la supervisió de l'ara condemnat- la van obligar a exercir la prostitució durant un any, fins que la Policia Nacional la va localitzar i alliberar.

Amb la segona víctima, el processat hi va contactar l'agost del 2011, també a Bulgària. La dona va acordar viatjar fins a l'Alt Empordà per exercir la prostitució. "Una vegada a Espanya, els fills de l'acusat o persones molt properes a ells, li van dir com havia d'exercir la feina, però ella es va negar a assumir les condicions que li imposaven", subratlla la sentència.

Com que es negava a treballar, la van obligar a prostituir-se retirant-li el passaport, cridant-la, amenaçant-la amb fer-li mal a ella o persones estimades i controlant, també, els seus moviments. La víctima es va poder posar en contacte amb la seva mare a Bulgària el setembre del mateix any que va denunciar la situació de la filla. "Van poder demanar ajuda per alliberar-se del control al qual la tenien sotmesa", exposa el tribunal. La trama, afegeix la sentència, es quedava "tots o gairebé tots" els diners que guanyava.

La sentència no és ferma i es pot recórrer interposant recurs al Tribunal Suprem.

Vota el número 1

Pel 30 de setembre

COL·LABORADORS