En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Dues visitants amb la projecció de Bill Viola al Bòlit de Girona. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Girona ja va acollir una obra de Bill Viola ara fa deu anys quan va exposar 'The Messsenger' a la capella de Sant Nicolau en el marc del festival de Músiques Religioses i del Món.

"Va ser l'obra adequada en l'espai adequat", recorda la dona i col·laboradora de l'artista nord-americà, Kiera Perov, que afegeix que està encantada de tornar a la ciutat amb una nova instal·lació.

L'indret escollit aquest cop és la sala Fidel Aguilar de l'espai Bòlit_La Rambla on s'ha hagut d'acondicionar per oferir en plenes condicions tècniques una obra emblemàtica com és 'Ascension' (Ascensió), creada el 2000.

La videoinstal·lació es basa en un paisatge aquàtic que es trenca de cop quan un home vestit s'hi tira de cop, generant un esclat de so i una explosió de bombolles. Al llarg dels deu minuts de durada, l'espectador se submergeix en aquest ambient aquàtic i sonor mentre es veu com, lentament, l'home ascendeix i descendeix.

Perov recorda que l'aigua està molt present en la trajectòria artística de Viola. "És un element que té molts significats profunds, simbolitza el baptisme, el naixement o la renovació", assenyala.

La clau en aquest treball és el moment en què un home entra a l'aigua i com a partir de llavors es veu un altre món, on el so també hi té un paper destacat. "Ho pots interpretar com vulguis; hi ha qui espera que passi alguna cosa que no passa (...) però per nosaltres (l'artista i ella) és una transformació i també un misteri", afegeix la dona de l'artista. De fet, l'espectador pot veure-hi múltiples significats i preguntes, com ara qui és l'home submergit, mentre transcorre la instal·lació.

Qui també ha destacat el paper de l'aigua d'aquest pioner del videoart és la directora del Bòlit, Carme Sais, referint-se al fet que quan Viola era un infant va estar a punt de morir ofegat. "Aquella experiència, entre el trànsit de la mort i el ressorgiment, es va convertir en una lectura de la seva trajectòria artística (...) i possiblement arran d'allò, s'ha preocupat de coses més transcendents" com l'espiritualitat, la mort o les religions, detalla Sais amb l'ús de les tecnologies audiovisuals més avançades.

L'any 2009, Bill Viola va visitar Catalunya després de rebre el Premi Catalunya. Aprofitant la seva visita, va viatjar per diferents punts del territori, atret sobretot pel patrimoni.

Girona va ser una de les parades, coincidint amb el fet que hi exposava per primer cop. Deu anys més tard, la Fundació Catalunya La Pedrera ha programat una exposició monogràfica 'Bill Viola. Miralls de l'invisible' a la Pedrera. Consta d'una quarantena de les obres més icòniques mentre que una vintena més es poden veure a diferents espais de Catalunya, com el el Liceu o el Palau de la Música, el centre d’art contemporani Bòlit de Girona, el Museu de Montserrat, el Museu Episcopal de Vic i a la Fundació Sorigué de Lleida, sota el nom de 'Ruta de Bill Viola'.

La de Girona es podrà veure fins al 5 de gener del 2020 i s'organitzaran visites comentades.

Vota el número 1

Pel 31 de març

COL·LABORADORS