En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

En primer terme, un document d'autoinculpació; al fons, la cua als jutjats de Girona. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Uns 150 gironins s'han sumat a la crida feta per Òmnium i altres entitats per autoinculpar-se, en protesta per la sentència dictada pel Tribunal Suprem.

A quarts de nou del matí, tots ells feien cua esperant poder presentar el formulari davant el jutjat de guàrdia de Girona. Denuncien que ells també hi eren el 20-S, el dia de la protesta davant d'Economia, i que van votar al referèndum de l'1-O, i se solidaritzen amb els condemnats.

La campanya, però, s'ha engegat amb moments de tensió als jutjats de Girona. Els Mossos d'Esquadra han comunicat als qui s'esperaven que només s'admetrien 25 autoinculpacions, com manava una instrucció del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L'acord de la seva Sala de Govern establia aquest límit al territori –Barcelona en quedava al marge- perquè els jutjats de guàrdia tenen assignades altres "tasques de caràcter urgent" (com la presa de declaració a detinguts, aixecaments de cadàver o "qualsevol altra incidència").

Això ha comportat que la gent que s'esperava fora dels jutjats protestés perquè no se'ls permetia l'entrada. Ho feien aixecant els formularis d'autoinculpació i cridant "Volem entrar! Volem entrar!". Els Mossos d'Esquadra han impedit que traspassessin la porta, empenyent-los cap enfora i a una dona també l'han haguda d'estirar (perquè s'ha assegut al terra i s'ha aferrat al marc quan la treien).

La policia ha tancat la porta dels jutjats amb clau i, fins i tot, s'han activat agents antidisturbis. Al final, però, la situació no ha anat a més, perquè s'ha fet mediació i s'ha pogut resoldre. Sobretot, qui més ha parlat amb els Mossos i el deganat dels jutjats ha estat el filòsof i exdiputat d'ERC al Parlament Europeu Josep Maria Terricabras.

Al final, la policia ha posat un cotxe patrulla davant de les escales i, des del vehicle, han tirat una cinta policial fins a l'entrada dels jutjats. Els agents han demanat als qui volien autoinculpar-se que fessin fila al darrere de la cinta i, ara sí, un per un han pogut entrar als jutjats de guàrdia a presentar el document.

El membre de la Junta Nacional d'Òmnium Cultural Xavier Antich ha criticat que "no hi havia cap raó objectiva" per impedir a la gent autoinculpar-se. "Els Mossos s'han vist desbordats i han volgut tancar la porta per la força, fins i tot amb una certa violència fent-nos fora a empentes; per sort, aquest moment de desconcert s'ha pogut resoldre amb mediació", ha valorat.

Antich també ha lamentat que el TSJC fixés un límit màxim de 25 autoinculpacions per dia. "Estem parlant d'un acte que es triga un segon a fer, simplement presentant la denúncia i que te la segellin", ha dit.

En la mateixa línia també s'ha expressat el president d'Òmnium Gironès, Sergi Font. "El paper de la justícia no pot ser el de privar a la gent d'accedir als jutjats per autoinculpar-se per uns delictes que al Tribunal Suprem de Madrid s'han sentenciat amb presó; només estem dient que també hi vam ser", ha dit Font.

El president d'Òmnium ha explicat que, de moment, arreu de Catalunya encara no s'arriba al miler d'autoinculpacions i que avui ha de ser "el punt d'inici" d'una campanya que ha de durar "molts més dies".

Vota el número 1

Pel 7 de maig

COL·LABORADORS