En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Dos seients de l'autobús amb elevador. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El col·legi públic de Vilobí d'Onyar s'ha convertit en el primer de tot l'estat espanyol que disposa d'alces perquè els alumnes viatgin més segurs cada cop que fan una sortida.

Al darrere, hi ha l'afany d'una mare, que té un fill que fa P5, i que l'any passat va convèncer l'AMPA de la necessitat d'adquirir sistemes de retenció infantil per als infants.

En definitiva, es tractava de traslladar als autobusos tot allò que les famílies ja fan quan porten els seus fills en cotxe particular.

Els pares i mares van començar a informar-se i van posar-se en contacte amb l'Associació A Contra Marxa Salva Vides, que és qui els ha assessorat. "Se'ns van obrir els ulls", explica el president de l'AMPA; Francesc Gálvez.

Ara, l'associació ha comprat 90 elevadors perquè els alumnes els facin servir. I a més, també ha aconseguit el compromís de la direcció de l'escola de contractar companyies d'autobusos que portin cinturons de seguretat amb tres punts d'ancoratge.

"No hi ha cap normativa que obligui a fer-ho, però nosaltres ens ho vam autoexigir", concreta el president de l'AMPA. Per això, els pares i mares han muntat una comissió i, cada vegada que es faci una excursió, a partir d'ara seran ells els qui s'encarreguin de portar els elevadors a l'autobús i assegurar-se que els alumnes van ben cordats.

"La prioritat és la seguretat", subratlla Gálvez. "I això també passa per davant que el preu de la sortida pugui incrementar-se en 3 ó 4 euros més per nen", hi afegeix el president de l'AMPA en referència al cost de l'autocar (perquè no totes les companyies disposen de busos amb aquests tipus de cinturons).

Sigui com sigui, però, al darrere de tot plegat hi ha una normativa que, si bé és molt restrictiva per als cotxes particulars, en alguns casos és especialment laxa quan es tracta d'autobusos. "Allò complicat i el que hauríem d'aconseguir és canviar-la; perquè ara podem dir que quan els nostres fills marxen d'excursió estem tranquils, però això no passa amb el transport escolar", lamenta el president de l'AMPA.

"La legislació és molt ambigua, i hi ha casos en què fins i tot es permet que els infants no portin cinturó quan van amb autobús", explica la portaveu de l'associació A Contra Marxa, Anna Canals. Per això, l'entitat reclama un canvi de normativa, per impulsar la seguretat dels infants. "I aquí, els pares són la clau; d'allò que es tracta, en definitiva, és d'establir un sol criteri i anar-lo implementant", subratlla la portaveu.

La iniciativa de l'AMPA ha estat ben rebuda per part de les famílies de l'escola de Vilobí d'Onyar. La Gemma Ponsà és la mare d'una nena que fa segon de primària i ha explicat que els "amoïnava" cada vegada que els nens anaven d'excursió per la falta de seguretat a l'autobús. "Volíem saber quan arribaven i quan sortien; ara ens ho agafem més bé", ha afegit Ponsà.

Un pare que també porta els seus fills en aquesta escola, Jaume Serra, ha assegurat que en els autocars faltaven molts elements de seguretat "en comparació amb els cotxes". De fet, Serra ha recordat que els nens en el cotxe han d'anar amb "cadiretes i alces" però als autocars "només hi ha un cinturó a la cintura". Ara, amb les alces que proporciona l'AMPA, "els nens estan més ben agafats i queden més rectes", fet que dona més "tranquil·litat".

Després d'aconseguir el compromís de la direcció de contractar autobusos que tinguin cinturons amb tres punts d'ancoratge, l'AMPA va fer un estudi per saber quina empresa els garantia que podrien anar totes les excursions amb aquests vehicles. I només en van trobar una: Autocars Izaro.

El cap d'Estació de Girona d'Autocars Izaro, Jorge Herrera, ha explicat que "mica en mica" hi ha una conscienciació més gran "de pares i escoles" sobre la seguretat dels nens. Per això, des de l'empresa han optat per anar instal·lant "butaques amb els cinturons de tres punts" perquè "és més segur".

Herrero ha afegit que actualment un 40% de la flota d'autobusos de la companyia ja compta amb aquest tipus de cinturó i això els permet garantir que totes les excursions que facin els alumnes de l'escola de Vilobí d'Onyar tindran aquest element de seguretat. El cap d'Estació també ha afegit que en "alguna excursió particular" s'havia trobat que els pares portaven alces per als nens perquè "es preocupaven pels seus fills". Però que en el cas de Vilobí, aquesta és "la primera" escola que les instal·la.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS