En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Exemplars de tortugues mediterrànies alliberades a l'Albera a l'Alt Empordà. / Foto: Departament de Territori

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un total de 216 tortugues mediterrànies (Testudo hermanni) s'han alliberat al Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera a l'Alt Empordà amb l’objectiu de reforçar la població d’aquesta espècie.

Aquest indret acull l'últim reducte de població salvatge d'aquesta espècie a tot Catalunya.

Els exemplars alliberats provenen del Centre de Reproducció de Tortugues a Garriguella, i s’han deixat anar en el marc de la col·laboració entre el centre i la Generalitat en la consolidació de la població d’aquesta espècie al paratge.

Fins a començaments del segle XX, la tortuga mediterrània era present a pràcticament tota la costa catalana, des de l’Empordà fins al Montsià.

Progressivament, però, les poblacions es van anar reduint a conseqüència de diversos factors, com la destrucció del seu hàbitat o les captures per destinar els animals a ús domèstic.

Actualment, el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera acull l’últim reducte de població salvatge d’aquesta espècie a tot Catalunya. Els anys 90 aproximadament, com a resposta a la disminució de la població natural, es van iniciar programes de reintroducció d’aquesta espècie a diversos indrets de Catalunya, i gràcies a aquest treball, avui en dia també s’hi pot trobar al Parc Natural del Delta de l'Ebre, el Parc Natural del Garraf, el Parc Natural de la Serra de Montsant.

Concretament, al Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera, la Generalitat, i el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera treballen conjuntament des del 1997 per a reforçar les poblacions existents, mitjançant l’alliberament d’exemplars criats al centre.

En total, s’han deixat anar més de 3.100 tortugues mediterrànies i s’estima que la població total, entre els exemplars reintroduïts i els salvatges, es troba entre els 7.000 i 15.000 exemplars.

Vota el número 1

Pel 4 de desembre

COL·LABORADORS