En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Advocats voluntaris sortint dels Jutjats de Girona. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Mossos d'Esquadra que eren als col·legis electorals de Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva l'1-O han declarat com a testimonis al jutjat d'instrucció 2 en el marc de la investigació per les càrregues.

La vintena d'agents dels Mossos d'Esquadra que han declarat eren als punts de votació on Policia Nacional o Guàrdia Civil van carregar.

Segons ha detallat el portaveu del col·lectiu d'advocats voluntaris que va interposar la querella, Albert Carreras, eren unes declaracions acordades pel mateix jutjat amb l'objectiu "d'esclarir les actuacions".

De fet, segons Carreras, les preguntes de la magistrada s'han centrat, sobretot, en saber com va ser la intervenció policial dels Mossos, quantes persones hi havia congregades davant de cada centre de votació i què va passar quan van arribar les unitats de Policia Nacional o Guàrdia Civil.

El jutjat d'instrucció 2 de Girona investiga una trentena d'agents de la Policia Nacional per les càrregues a la ciutat de Girona. A les altres dues poblacions hi va intervenir la Guàrdia Civil i, tot i que fa poc els advocats voluntaris han aconseguit identificar algun dels agents que van actuar, de moment el jutjat encara no n'ha imputat cap.

Segons ha detallat Carreras, aquest dilluns al jutjat hi ha hagut "unanimitat" entre els Mossos d'Esquadra a l'hora d'assegurar que en cap moment els van avisar sobre les actuacions que preveien fer Policia Nacional i Guàrdia Civil. "No hi va haver coordinació", ha explicat l'advocat que destaca que "van arribar i actuar prescindint totalment de la força dels Mossos d'Esquadra".

A més, també han declarat que es van "sorprendre" quan van veure arribar les unitats de Guàrdia Civil o de Policia Nacional i que van actuar directament, sense intentar dialogar amb les persones que protegien els col·legis o coordinar-se amb el binomi de Mossos. "No hi va haver una actitud dialogant o un intent de negociació previ, sinó que sembla que l'actuació va ser directa per impedir la votació, sense valorar la proporcionalitat ni les conseqüències de la seva actuació", ha apuntat Carreras.

De fet, l'advocat ha destacat que els Mossos han explicat que a cada col·legi van intentar donar compliment al mandat del TSJC complint amb el principi de proporcionalitat però "com que era una parella de Mossos a cada lloc, no van poder actuar". Sobretot tenint en compte que a alguns punts de votació hi havia centenars de persones protegint els col·legis: "Estaven totalment impossibilitats per fer res més que intentar dialogar amb les persones que eren fora".

Els Mossos també ha declarat que l'actitud dels manifestants era pacífica o de resistència passiva quan van arribar Policia Nacional o Guàrdia Civil. "En cap cas van veure actituds agressives o que intentessin envoltar els agents per intentar forçar que no poguessin realitzar la seva actuació", ha concretat.

Segons Carreras, alguns mossos sí que han declarat que Policia Nacional o Guàrdia Civil van actuar "amb força violència" i que algunes càrregues van ser desproporcionades.

Aquest divendres estan citats a declarar com a investigats cinc agents més de la Policia Nacional. També queda pendent la continuació de la declaració del policia que va perdre una càmera al col·legi Verd i el visionat de les imatges enregistrades.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS