En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Les autoritats que han presentat el MOT a Girona. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La nova edició del festival MOT, que es farà a Girona i Olot del 26 de març fins al 4 d'abril, girarà al voltant dels processos creatius a través de les diferents disciplines artístiques.

Amb el lema de 'Crear, un collage que creix amb les paraules', la programació també vol posar èmfasi en el paper del lector i com, a mesura que avança en la narració d'un llibre i en els diàlegs, la paraula també es transforma amb imatges que es barregen també amb les vivències personals.

Segons la comissària d'aquesta nova edició, Glòria Bosch, cada lectura "ens aporta cap a altres registres, com si l’escriptura fos un parèntesi obert que mai no es tanca o les diferents capes d’una pell que es transforma cap a una transparència infinita".

Aquest dilluns s'han avançat alguns autors que participaran en el que serà la setena edició del certamen literari. "Volem que el MOT duri tot l'any i que el públic lector pugui començar a llegir i gaudir de les lectures el novembre (amb l'anunci dels primers autors convidats) i que, després del festival, puguin continuar vivint-lo amb les descobertes que han fet", ha destacat Glòria Granell, que és codirectora de l'esdeveniment juntament amb Judit Badia.

Granell també ha elogiat la figura de la comissària i la seva mirada "pluridisciplinar", tot recordant que, a banda de ser crítica i historiadora de l'art, també és codirectora de la Fundació Vila Casas.

En l'àmbit internacional destaca Tracy Chevalier (Whashingotn DC, 1962), coneguda sobretot pel best-seller 'La noia de la perla' (1999), basada en el famós quadre de Vermeer. L'obra va adaptar-se al cinema i al teatre i és autora d'altres títols més recents com 'Les empremtes de la vida' i 'La veu dels arbres'.

En aquesta nova edició, també hi haurà l'australiana Heather Rose (1954), coneguda sobretot per 'El museu de l'amor modern' basada en l'experiència de passar 736 hores asseguda al Museu d'Art de Nova York. Serà la primera vegada que visita Europa, segons ha explicat la comissària, que n'ha destacat "la idea de transformació i de veure les coses de maneres diferents".

La llista inclou noms com l'argentí Rodrigo Fresán (1963) que és periodista i escriptor. Conegut per 'Historia argentina' (1991), més recentment ha publicat una trilogia sobre els mecanismes de la ment de l'escriptor ('La parte contada', 'La parte soñada' y 'La parte inventada').

D'altra banda, també hi ha autors catalans, com el polifacètic i reconegut artista Perejaume (Sant Pol de Mar, 1957), de qui la comissària n'ha destacat la seva "recerca en la intensitat del fragment"; Jordi Lara (Vic, 1968), un autor de llibres i pel·lícules que exploren la relació entre la literatura i cinematografia, i la gironina Alicia Kofp (1982), una artista visual i escriptora que parla de les "polaritats". És autora de llibres com 'Maneres de (no) entrar a casa' (2011) i 'Germà de gel' (2016).

També hi participarà una autora i artista més emergent com és I'osonenca Iene Solà (1990), llicenciada en Belles Arts i autora de diferents llibres i d''El Canto jo i la muntanya balla', guardonada el 2018 pel Premi Llibres Anagrama). Per Glòria Bosch, és una creadora que explora els "límits del llenguatge i els jocs de veus". El darrer nom confirmat és el de Manuel Baixauli (Sueca, 1963), que és pintor i escriptor. El seu darrer treball, 'Ningú no ens espera' (2016), és un conjunt d'articles que van acompanyats de dibuixos fets per ell mateix.

Les converses entre autors i especialistes seran el nucli de la programació, que s'estén des de dijous a dissabte en dues setmanes seguides. Els dissabtes al matí es farà el ver-MOT, una trobada més distesa entre tres o quatre autors. La programació es complementarà amb activitats paral·leles amb el +MOT que, en el cas de Girona, es traslladaran a la zona de la Devesa.

Segons el regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, cada any es vol acostar el festival a un barri. També ha explicat que els instituts també participaran al MOT amb les matinals i amb la idea de crear nous lectors. Per Ribas, aquest és un festival "estratègic" que compta amb dos equips tècnics de dos ajuntaments amb "bona sintonia".

Per la seva banda, l'alcalde d'Olot, Pep Berga, ha afirmat que el festival continua essent una aposta en aquest nou mandat i que és un festival molt apreciat per als olotins.

Durant l'acte, el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà, ha posat en valor l''atreviment' i "encert" del certamen per voler "transgredir i explorar els límits" per explicar millor la realitat. I ha dit que el MOT, organitzat pels dos ajuntaments i amb el suport de la Diputació de Girona i la Generalitat, és una fórmula "d'èxit molt necessària".

El cartell d'enguany és obra de l'empresa de disseny Vellut. Les diferents versions del cartell fan un símil amb els fenòmens naturals per plasmar la diversitat del procés creatiu, amb peces que poden ser "líquides, sòlides o explosives".

Vota el número 1

Pel 26 de febrer

COL·LABORADORS