En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Interior d'una oficina del SOC. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Segons recull l'estadística que periòdicament publica el ministeri, aquest novembre l'atur ha pujat en 1.568 persones a la demarcació. És un 4,26% més en comparació a l'octubre.

Això situa les comarques gironines com el territori català on més s'ha incrementat la taxa de desocupats.

A Tarragona, aquest diferencial ha estat del 2,52%, mentre que a Barcelona i Lleida la xifra d'aturats pràcticament s'ha mantingut invariable (amb increments del 0,05 i del 0,17% respectivament).

Per sectors, novament, allà on més ha pujat la xifra de desocupats gironins ha estat al de serveis. Aquí, durant el mes de novembre hi ha hagut 1.586 treballadors que s'han inscrit a les llistes de l'atur. Un cop acabada del tot la temporada turística, caldrà veure ara si l'inici de la campanya de Nadal –i els contractes al sector del comerç- poden ajudar a reduir la xifra.

L'agricultura, a més, també ha augmentat aturats (en concret, 121 persones). Per contra, tant la indústria com la construcció han reduït desocupats. Però ho han fet amb unes xifres tan minses (9 treballadors en el cas de la indústria i 71 en el de la construcció) que no ajuden a reduir significativament el global.

En total, a les comarques gironines ara mateix hi ha 38.377 persones que busquen feina. Són tan sols un 1,62% menys en comparació amb el novembre del 2018 (aleshores, a la demarcació hi havia 633 aturats més).

Si s'analitza l'estadística per sexes i trams d'edat, el 55% dels gironins que busquen feina són dones (21.094), un percentatge que es manté invariable. I gairebé un de cada deu (el 8,73%) són joves menors de 25 anys. En concret, 3.352.

Per sectors, novament aquell que concentra més desocupats és el de serveis (28.153 persones). Al terciari el segueixen la indústria (3.614) i la construcció (3.342). Per últim, a l'agricultura hi ha 1.139 desocupats i l'estadística es completa amb 2.129 gironins que, a l'hora d'inscriure's a les llistes de l'atur, no tenien cap ocupació anterior.

A Catalunya, l'atur ha pujat en 2.915 persones aquest novembre respecte el mes anterior, situant la xifra total de desocupats en 390.182. En comparació amb l'any anterior, però, hi ha 4.223 aturats menys (que traslladat en percentatges suposa una reducció de l'1,07%).

I al costat de l'increment d'aturats, el novembre també es tanca amb una davallada intensa de la contractació a comarques gironines. En concret, en relació amb l'octubre, el descens ha estat de fins al 22,94%. Durant el novembre, a la demarcació s'han registrat 20.258 nous contractes (davant els 26.287 de l'octubre).

A més, la temporalitat persisteix i continua representant fins al 85% de la contractació que es fa al territori. En concret, 17.165 contractes que s'han signat durant el darrer mes són temporals. Una situació que es repeteix quan es miren tots els contractes que hi ha registrats a la demarcació. A les comarques gironines, actualment n'hi ha 283.107 (i d'aquests, tan sols el 15,62% són indefinits).

Vota el número 1

Pel 31 de març

COL·LABORADORS