En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els alumnes de l'escola La Salle que han ideat 'L'alvocat', rebent el premi. / Foto: Xavier Pì (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El primer torneig de dramatúrgia per a instituts s'emmarca dins el projecte A Tempo, que des del 2017 contribueix a connectar el món de les arts escèniques amb l'educació.

En aquest cas, durant dos mesos, estudiants de batxillerat dels quatre instituts gironins han pogut viure tots els passos de la creació dramatúrgica. És a dir, d'ençà que el text neix a partir d'una idea fins que pren vida pròpia damunt d'un escenari.

El procés s'ha dividit en dues fases. A la primera, els alumnes han escrit textos teatrals amb l'ajuda de l'escriptor Albert Forns. De tots ells, cada classe n'ha escollit un, que a posteriori ha estat revisat i s'ha treballat amb les dramaturgues Cristina Clemente i Estel Solé.

A partir d'aquí, el projecte ha entrat de ple a la segona fase. Amb les obres ja enllestides, els alumnes han viscut una sessió d'assaig i direcció teatral a l'aula, amb la presència d'actors i actrius, i han pogut participar en aquelles decisions que han donat com a resultat allò que avui s'ha portat a escena.

En aquest primer torneig de dramatúrgia per a instituts hi han participat quatre obres: 'El pacte', 'L'elefant', 'L'alvocat' i 'Només un cambrer'. Les han escrites i dirigides estudiants dels IES Vallvera de Salt, i Vicens Vives, Sobrequés i La Salle de Girona.

Abans del combat, l'actiu i dramaturga Estel Solé ja assegurava que, de fet, la victòria era per a tots els estudiants. "Poden estar molt orgullosos, perquè han guanyat tots; han sabut trencar la pàgina en blanc i fer sorgir una història amb personatges", explicava.

Però d'un torneig n'ha de sortir un guanyador. I al final, d'entre les quatre peces, la que s'ha imposat és la de 'L'alvocat', escrita per alumnes de La Salle, i que explica la història d'una jove, aparentment naïf, que entra a robar en un supermercat i, allà, es troba amb un lladre professional.

Els seus artífexs són dos alumnes de primer de batxillerat, l'Emma Capelo i en Pau Bancells. "D'entrada, se'ns va demanar que creéssim un personatge, i nosaltres vam idear en George, que és el mafiós", explica en Pau. "I després, el vam posar en un ambient quotidià, com és un supermercat, i vam pensar com reaccionaria", hi afegeix l'Emma.

A partir d'aquí, va entrar en escena la Laura, l'altra protagonista; una noia que, per primera vegada, intenta robar allò que porta escrit a la llista de la compra. I entre aquests productes hi ha, com no podia ser d'altra manera, un alvocat.

Els alumnes de La Salle s'han endut el guardó. Però el premi, com deia Estel Solé, ha estat per a tots els estudiants. Tant per als dels quatre instituts que han presentat textos com per als d'un cinquè, el Salvador Sunyer de Salt, que han assistit al combat i que també han votat quina peça els ha agradat més. Tots s'han endut dues entrades de teatre per assistir a alguna de les representacions del Temporada Alta 2020.

"Per primer cop, el torneig de dramatúrgia s'ha traslladat als adolescents; i ha estat una experiència meravellosa, que demostra que cultura i educació necessàriament han d'anat vinculades", explicava Solé.

El combat per a instituts, a més, ha obert boca per a la gran final del torneig de dramatúrgia, que se celebrarà aquest vespre a mateixa Sala La Planeta. I que també abaixarà el teló d'aquesta edició del Temporada Alta.

Vota el número 1

Pel 31 de març

COL·LABORADORS