En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La zona de la depuradora de la fàbrica d'Hinojosa a Sarrià de Ter, on se centraran les actuacions. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Hinojosa ha presentat un nou paquet d'actuacions per reduir la fortor que desprèn la factoria. S'emmarquen dins una nova fase del Pla de Gestió d'Olors (PGO) que ha redactat l'empresa.

L'objectiu és el de complir allò que fixa l'ordenança municipal de Sarrià de Ter (que estableix el límit en 3 unitats d'olor per metre cúbic).

Tot i que el pla d'Hinojosa té com a horitzó el desembre del 2020, la intenció de la paperera és que totes les actuacions estiguin enllestides el setembre de l'any vinent. I que abans de l'arribada de l'estiu, l'emissió d'olors ja s'hagi reduït "de manera notable", concreta el gerent.

Les actuacions se centraran en la zona de la depuradora i es preveu que suposin una inversió d'entre 1,5 i 2 milions d'euros. Els costos, però, encara no estan tancats, perquè, com explica el gerent de l'empresa, Manuel Orero, allò que farà l'empresa és "complir escrupolosament" amb tot allò que els recomani l'enginyeria que han contractat expressament per reduir les males olors.

Durant els propers mesos, la paperera de Sarrià de Ter cobrirà totes les basses –és a dir, els tancs- de la depuradora. "Aquí és on actualment hi ha el focus de les olors", diu el gerent. Entre d'altres, es tancaran el pou d'entrada, el decantador primari, l'homogeneïtzador o l'espessidor de fangs.

A més, també s'implantarà un sistema estanc per descarregar els fangs i s'instal·laran nous equips de neteja per purificar l'aire (una mena de torres conegudes com a Scrubber).

Per evitar que amb l'arribada de l'estiu les pudors puguin intensificar-se, perquè les obres no hauran acabat, Orero avança que Hinojosa ja ha previst implantar "mesures temporals per minimitzar al màxim" les males olors. Entre aquestes, per exemple, la instal·lació de filtres de carboni a la zona de la depuradora.

El gerent de la paperera explica que, a partir del setembre del 2020, allò que espera és que els veïns de Sarrià "de manera puntual, percebin olor de paper mullat". "Un cop acabi aquesta fase del pla, la gent no tindrà molèsties", hi afegeix.

Manuel Orero "entén i comprèn" que tant els veïns com el consistori es queixin. Però també subratlla que Hinojosa està fent "moltíssimes accions" per reduir tant els sorolls com les males olors de la paperera. I que quan el grup va comprar la factoria el 2017 –que havia estat l'antiga Torraspapel- feia molts anys que no s'hi feien inversions per posar-la al dia.

De fet, el gerent explica que al llarg d'aquest temps, Hinojosa ja ha invertit fins a 3 milions d'euros a la factoria de Sarrià, centrades en combatre la problemàtica. Manuel Orero explica que s'ha fet un "esforç espectacular" per reduir els sorolls (que actualment, a les nits se situen entre els 51 i els 52 decibels).

I pel que fa a les olors, el gerent explica que durant la primera fase del PGO, es va aconseguir reduir notablement allò que desprenia la fàbrica (i es va passar de les 50 unitats d'olor per metre cúbic registrades al 2017 a les 10 d'aquest agost del 2019).

Ara fa dues setmanes, Hinojosa va presentar aquest nou paquet d'actuacions a la factoria de Sarrià davant la Generalitat i l'Ajuntament de Sarrià de Ter. Manuel Orero, però, no s'està de dir que els "desconcerten" les sancions que els ha anat imposant el consistori per incomplir les ordenances (algunes de les quals arriben als 12.000 euros) i que, fins i tot, es parli d'un possible tancament cautelar de la paperera.

"Puc entendre que es faci pressió damunt una empresa si no fa res, però nosaltres encarem el problema i estem treballant per buscar-hi solució", explica. El gerent reitera que veu "lògiques" les queixes dels veïns, però també els assegura que Hinojosa no serà "mai" com la Torraspapel (una factoria que havia arribat a desprendre fortes pudors).

"És veritat que totes les indústries emeten olors, com també passa amb les que fan cafè, galetes o les càrnies", indica el gerent. I reitera: "Però situar-nos a les tres unitats d'olor el setembre del 2020 ens permetrà que la gent no senti molèsties". I, de fet, l'empresa exemplifica sobre paper què suposarà aquesta afectació, mostrant un plànol que restringeix les olors al perímetre de la factoria.

La planta d'Hinojosa de Sarrià de Ter compta amb una plantilla de 46 treballadors, a més de generar també uns 210 llocs de treball indirectes. L'empresa fabrica unes 100.000 tones anuals de paper a partir de paper i cartró reciclat (en bona part, procedent d'envasos recuperats de la zona). Aquest paper, després, s'envia a d'altres plantes del grup perquè el converteixin en embalatges (com ara caixes).

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS