En directe: Compàs de Cobla - REPETICIÓ

 Llagostera Ràdio on-line

Dos professionals mèdics observant les pantalles del nou angiògraf del Trueta de Girona. / Foto: ICS-IAS

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El nou angiògraf, estrenat aquesta setmana l'hospital Josep Trueta de Girona, permet escurçar el temps dels estudis i ofereix una major resolució de la imatge.

Això es deu al fet que l’equipament compta amb un monitor molt més gran, que permet una millor visualització de les imatges, amb més resolució i una escala de grisos més àmplia.

La imatge d’aquest monitor es pot subdividir, de manera que permet visualitzar al mateix temps el mapa vascular i una imatge de l’observació en directe (es pot veure com es navega amb els dispositius que s’introdueixen dins del pacient) o referències òssies.

Aquesta versatilitat és molt útil en el cas dels ictus i de les implantacions d''stents carotidis'.

D'altra banda, el nou aparell permet guiar els procediments d’intervencionisme tant per l’observació en directe com per tomografia computada (TC) i per ecografia. Això és possible perquè està integrat a un equip de TC a la mateixa sala, cosa que ofereix més informació als professionals perquè poden fer el maneig i el tractament de manera més ràpida des de la mateixa sala d’angiografies i sense la necessitat de realitzar una TC prèvia amb la reducció de temps que això implica. També cal remarcar la capacitat de fer reconstruccions 3D dels estudis realitzats dintre de la mateixa de la sala.

Els professionals disposen ara de pantalles tàctils similars a una tablet , una tecnologia que evita que hagin de sortir de la sala per valorar la imatge i manipular-la, tal com passava fins ara.

Entre les aplicacions que permet, destaca també la millora en la detecció i precisió de tractaments oncològics. Així per exemple facilita la identificació dels vasos que nodreixen els tumors i la guia de les embolitzacions dels tumors de manera molt més selectiva.

El monitoratge del pacient durant el procediment terapèutic també millora notablement en relació amb l’equipament anterior, ja que la pantalla és de dimensions més grans i disposa d’un sistema de visualització continuada de tots els paràmetres de monitoratge (constants vitals del pacient o pressió arterial). També permet col·locar millor el pacient en el moment de la la sedació anestèsica.

Per últim, l'aparell també redueix de forma important la dosi d'irradiació de pacients i professionals en el moment de fer les proves. Això és possible perquè permet fer un zoom digital sense necessitat d’incrementar la irradiació. També està equipat amb un programari que gestiona la dosi radiològica per a cada procediment.

La sala d’intervencionisme endovascular és utilitzada per professionals del servei de Radiologia, del servei de Neurologia i del servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular, amb col·laboració de professionals del servei d’Anestesiologia i del servei de Protecció Radiològica, a més d’infermeria especialitzada.

Aquest angiògraf d’última generació és utilitzat per realitzar embolitzacions d’hemorràgies agudes (postquirúrgiques, produïdes per traumatismes, digestives i les expectoracions de sang procedent de les vies respiratòries), tractaments d’obstruccions vasculars (angioplàsties i implants d'stents), d'aneurismes arterials i trombectomies mecàniques en infarts cerebrals aguts, entre altres.

Al llarg del 2019, els professionals de l'Àrea d’Intervencionisme han fet més de 900 procediments de radiologia intervencionista del cos (com ara embolitzacions de sagnat agut), més de 500 procediments de cirurgia endovascular i més de 200 procediments de neurointervencionisme, amb uns "resultats molt satisfactoris", segons l'ICS-IAS.

Vota el número 1

Pel 10 de febrer

COL·LABORADORS