En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El conseller d'Interior Miquel Buch atenent els mitjans a Girona. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El conseller d'Interior ha mantingut aquesta tarda una reunió de coordinació per avaluar la situació provocada per la borrasca Gloria a comarques gironines.

La trobada s'ha celebrat a la Delegació del Govern i, entre d'altres, hi han assistit l'alcaldessa de Girona, els caps dels diferents cossos d'emergències, delegats territorials i representants dels consells comarcals.

D'entrada, i davant la previsió que el temporal s'intensifiqui durant la matinada, Interior ha recomanat que demà se suspenguin classes al Gironès, la Selva, el Pla de l'Estany i els dos Empordans. "Ho fem sobretot per limitar la mobilitat en zones no urbanes i en aquelles vies secundàries, que en un moment donat poden acumular aigua i generar perill", ha dit Miquel Buch.

Seguint la recomanació, ja hi ha diversos ajuntaments de la demarcació que han començat a comunicar que demà les escoles no obriran. Aquest és el cas, per exemple, de Girona mateix o d'altres municipis com Cassà de la Selva o Sant Feliu de Guíxols.

El conseller d'Interior també ha insistit que, mentre duri la borrasca, la ciutadania "no prengui riscos innecessaris" i segueixi en tot moment les recomanacions dels diferents cossos d'emergències. "Ens trobem davant un fenomen molt advers que, a més dels pics d'intensitat, destaca sobretot per l'acumulació de pluja, vent i onatge", ha dit en referència al Gloria.

"Per això, ens preocupen les properes hores; no només en aquest territori, sinó també a l'extrem sud de Catalunya", ha afegit el conseller. Buch ha assegurat que és "possible" que aquest dimecres s'hagi d'afrontar "un episodi complex" i per això ha reiterat la crida a la precaució. "La suma d'onatge, vent, neu i pluja va acumulant-se i va generant deteriorament de mobiliari urbà, arbrat i fins i tot edificis", ha puntualitzat.

I aquí, en referència al litoral, el conseller d'Interior ha dit que és "evident" que el temporal ha malmès "una part important" de la costa catalana. "La gravetat dels efectes la sabrem un cop hagi acabat el temporal; però ens trobem davant d'un fenomen excepcional que segons ens marquen les previsions no s'acabarà fins dijous", ha subratllat Miquel Buch.

A Girona ciutat, tot i que el cabal de l'Onyar ha continuat baixant, es manté la situació d'emergència. Aquesta tarda, el riu porta 248 metres cúbics per segon (molt per sota del pic de 535 al qual ha arribat al matí). Però el conseller ja ha subratllat que no s'ha d'abaixar la guàrdia: "La pluja intensa que es preveu en les properes hores serà acumulativa, i ens preocupa el pas dels rius a prop dels habitatges".

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha explicat que l'Ajuntament ha parlat amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per saber si hi podria haver la possibilitat que es desembassés aigua des de Susqueda (cosa que podria complicar la situació a l'Onyar, perquè no podria desembassar al Ter i es crearia un tap). "En principi, això no està previst", ha assegurat. Madrenas també ha dit que, d'acord amb les previsions, la situació més crítica, d'un possible desbordament, es podria viure demà a primera hora del matí (quan la pluja que caigui de matinada baixi pel riu).

"Per això preferim actuar amb cautela, perquè tota aquesta aigua se sumarà a la que ja porta ara el riu; estem tots activats en situació d'emergència", ha puntualitzat.

Madrenas també ha dit que, en referència als centres educatius, a més de fer una instrucció per ordenar el tancament d'escoles aquest dimecres, des del consistori també es parlarà amb la Universitat de Girona (UdG) i se'ls informarà de la situació "perquè prenguin la decisió més adequada".

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS