En directe: Informatiu local i comarcal + Agenda local

 Llagostera Ràdio on-line

Un suport de formigó d'una torre elèctrica doblegat pel temporal a Sant Hilari. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Arbres caiguts damunt de línies elèctriques, suports de formigó doblegats, cables a terra i torres envoltades d'aigua són algunes de les incidències que Endesa ha detectat.

Ho ha fet a vista d'helicòpter en el primer dia d'inspeccions a comarques gironines després del temporal Glòria.

El balanç provisional són 25 torres de mitjana tensió malmeses a diferents punts del territori, coma ara Bàscara, Sant Hilari de Sacalm, Bescanó, Anglès, Verges i Blanes, entre d'altres.

Un llistat d'afectacions que està previst que creixi en els pròxims dies durant les inspeccions que la companyia farà sobre el terreny.

En alguns indrets, com ara a Sant Hilari de Sacalm (Selva), les torres estan en indrets de difícil accés i per això s'ha fet una primera inspecció aèria per detectar millor les incidències.

A banda dels arbres caiguts per les ratxes de vent o neu, també hi n'hi ha que han malmès els cables elèctrics tombats o arrossegats per la crescuda de rius com el Ter o el Fluvià en els últims dies. També hi ha hagut alguns centres de transformació que han quedat inundats i on s'està treballant amb bombes per retirar l'aigua.

Aquest divendres, equips d'operaris treballaven per solucionar les afectacions. A Bàscara, una desena de treballadors han estat des de primera hora del matí traient el cable elèctric trencat d'una torre i passant el nou. Un pollancre de grans dimensions havia estat arrossegat durant el desbordament del Ter fa dos dies i havia trencat la línia. La torre no havia quedat malmesa però fins ahir tenia la base inundada uns dos metres.

Aquest divendres l'aigua ja havia baixat i, amb l'ajuda d'una excavadora amb cadenes, han pogut obrir un camí d'accés per poder passar el cable de forma aèria. Aquest és un punt d'alimentació de la línia d'alta tensió Juià-Figueres que ha quedat malmès i que es preveu posar de nou en servei en les pròximes hores.

Els altres dos punts d'alimentació d'aquesta línia no han quedat afectats pel temporal.

Segons informa Endesa, la prioritat ha estat recuperar el subministrament elèctric el més aviat possible. Aquesta tarda, quedaven entre 700 i 900 abonats sense electricitat a la demarcació, la majoria a la ciutat de Girona. A un quart de sis de la tarda s'havia restablert la línia de 110 kv de Sant Hilari i Susqueda.