En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, presentant les al·legacions a la Generalitat. / Foto: Eli Don (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Després que la Generalitat donés llum verda a la resolució provisional per renovar l'autorització ambiental de la paperera Hinojosa de Sarrià de Ter, l'ajuntament del municipi ha decidit presentar al·legacions.

Aquest dimecres al matí els membres del consistori, acompanyats d'altres representants municipals, han presentat un seguit d'al·legacions al Departament de Territori i Sostenibilitat perquè vegi que el malestar dels veïns persisteix.

Així ho ha explicat l'alcalde del municipi, que ha recordat que es tracta d'una problemàtica que ja fa tres anys que dura, subratllant que des de l'ajuntament "s'ha intentat fer tot el possible" per mitigar "les pudors i els sorolls que genera la fàbrica".

La darrera de les propostes ha consistit en demanar als habitants afectats que presentessin les seves queixes per tal de poder-les agrupar i presentar en un sol document. "Només en els darrers dos mesos n'hem recollit una vintena" ha apuntat Fajula.

A partir d'aquestes al·legacions el consistori espera que no passi el mateix que en la darrera ocasió, quan la Generalitat va desestimar aquelles que reclamaven el tancament preventiu de la planta o la seva clausura per la proximitat amb habitatges.

L'informe d'aprovació inicial -que va passar per la Ponència Ambiental– va concloure que aquestes mesures no eren pertinents, però va instar la paperera a "desenvolupar un pla per minimitzar les pudors i els sorolls, així com complir amb les condicions fixades a les ordenances municipals".

Des de l'ajuntament volen que "es reconsideri la proposta de resolució" perquè sigui "el màxim de restrictiva possible". L'alcalde ha demanat al Departament que "acabi de posar en valor" tota la documentació que han presentat i que "obligui a l'empresa" a complir amb rigor la normativa que s'imposi.

Un dels fets que més inquieta els veïns és precisament l'arribada del bon temps. Segons ha explicat el batlle de Sarrià de Ter "quan fa fred baixa la incidència de les olors", però en pujar les temperatures "aquestes s'accentuen". Una situació que afronten per tercer any consecutiu i que esperen que es pugui solucionar de manera imminent. Dins del Pla de les Olors del municipi, de cara al mes de juny s'ha fixat el termini perquè la paperera pugui implementar una sèrie d'elements per frenar les pudors que genera.

A partir del setembre Hinojosa haurà de disposar de totes les mesures necessàries per eliminar definitivament les molèsties. Si no es fa, l'ajuntament ha subratllat que es posaran sancions i, si no es troba una solució, es portarà el litigi al camp judicial. Pel que fa al Pla de les Olors, Narcís Fajula ha admès que s'ha arribat a un punt de trobada i que l'empresa "està complint amb l'ordenança".

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS