En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els Mossos aturant vehicles en el marc del control específic per l'onada de robatoris al Gironès. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El balanç de criminalitat del 2019 que ha fet públic el Ministeri de l'Interior recull dades de tots els cossos policials: Mossos d'Esquadra, policies locals, policia espanyola i Guàrdia Civil.

Durant l'any passat, arreu de la demarcació es van registrar fins a 45.242 delictes arreu de la demarcació. Són un 4,5% més que al 2018 (quan la xifra negra es va situar en 43.297).

De totes les tipologies delictives que han anat en augment en destaquen, sobretot, dues. Per una banda, els robatoris amb força en domicilis i establiments (botigues, empreses i entitats bancàries). I per l'altra banda, els delictes sexuals. Respectivament, aquests dos grups de delictes han crescut un 5,5% i un 17,9%.

Durant l'any passat, a les comarques gironines es van registrar 4.879 robatoris amb força en domicilis i establiments. Això suposa que, de mitjana, cada dia se'n cometen més de tretze arreu de la demarcació. De tot aquest global, 3.646 robatoris van ser en habitatges (una dada similar a la del 2018, quan van ser-ne 3.629). La resta van ser assalts a botigues, empreses o entitats bancàries.

En tots aquests casos, els lladres entren a l'interior forçant –o literalment- destrossant alguns dels accessos. I un cop a dins, s'enduen tot allò que poden de botí (joies, aparells electrònics, diners o caixes fortes). Aquí s'hi troben, per exemple, els encastaments contra estancs i entitats bancàries que s'han registrat en els darrers mesos.

Però també tota aquella onada de robatoris que va viure el Gironès, amb més d'una quarantena de casos concentrats en dues setmanes de novembre. Al seu darrere hi havia dos grups especialitzats. Un d'ells, format per lladres de l'Europa de l'Est, va entrar a cases de Llambilles, Fornells, Quart, Sant Julià de Ramis i Girona. Actuaven sempre al capvespre i, per capturar-los, els Mossos d'Esquadra van haver d'emboscar agents de paisà, perquè els lladres arribaven als habitatges a través del bosc.

Al costat dels robatoris, l'estadística del Ministeri també evidencia com els delictes sexuals han anat en augment. En concret, al llarg del 2019 a les comarques gironines se'n van denunciar 310, un 17,9% més. I en 52 casos, les víctimes van patir una violació (una xifra similar a la del 2018, quan a comarques gironines es van registrar 53 agressions sexuals amb penetració).

El balanç de criminalitat també revela com, en general, totes les tipologies delictes s'han incrementat d'un any a l'altre. Durant el 2019, hi va haver un 16% més de robatoris amb violència i intimidació (en concret, 1.109). És a dir, assalts o atracaments. Precisament, aquest és un dels delictes que generen més alarma social, perquè els lladres són agressius i solen amenaçar o agredir les víctimes.

En paral·lel, també van augmentar els robatoris de vehicles (n'hi va haver 687, un 16,4% més) o el tràfic de drogues (se'n van registrar 435 casos, un 8,8% més). De tota l'estadística, els únics delictes que han anat a la baixa són els furts (n'hi va haver 12.406, un 4,1% menys).

D'altra banda, durant el 2019, a la demarcació hi va haver un segrest i l'any es va tancar amb quinze intents d'homicidi o assassinat (un 66% més) i amb vuit crims. Entre aquests, els de les mares que van matar les seves filles a Salitja i a Girona o l'home que va morir apunyalat a la rambla de Figueres.

Vota el número 1

Pel 16 de desembre

COL·LABORADORS