En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament de Salut ha fet públiques un seguit de respostes als dubtes que hi ha a la població sobre el nou coronavirus (SARS-CoV-2).

Salut explica que per poder prevenir la infecció cal seguir diverses mesures de protecció com rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó durant uns 20 segons, o bé amb un preparat amb alcohol.

També cal tapar-se la boca i el nas en tossir o esternudar i fer-ho amb mocadors d’un sol ús o bé amb la part interna del colze.

Una de les altres mesures és evitar compartir menjar i estris sense que estiguin degudament netejats. També s’ha d’evitar el contacte estret amb persones que presentin símptomes de grip o refredat.

De moment, des del Departament de Salut recorden que, ara per ara, a Catalunya no cal prendre precaucions especials amb els animals ni amb els aliments.
Pel que fa als símptomes del coronavirus més comuns, inclouen febre, tos, malestar general o sensació de falta d’aire.

El 80% de les persones afectades amb aquest nou virus poden tenir símptomes lleus, similars als d’una grip.

En els casos moderats pot causar dificultat per respirar, i, en els més greus, la infecció pot causar pneumònia i altres complicacions.

Pel que fa al tractament, actualment no n’hi ha cap d’específic, però n’hi ha molts per controlar-ne els símptomes. Cosa que l’assistència sanitària pot millorar el pronòstic.

Des del Departament s’explica que per sospitar d’un cas d’infecció s’han de donar diversos fets: haver viatjat a una zona amb evidència de transmissió comunitària, la Xina, Corea del Sud, el Japó, l’Iran, Singapur i quatre regions del nord d’Itàlia (Llombardia, Vèneto, Emília-Romanya i Piemont). També si s’ha tingut contacte amb una persona que sigui un cas probable de tenir el coronavirus o bé s’ha confirmat.

En el cas de trobar-se malament i s’ha viatjat als països i regions on hi ha evidèndia de transmissió comunitària o tens els símptomes (febre, tos, malestar o falta d’aire), l’efectat s’ha de quedar a casa i trucar a Salut Respon al 061 per explicar el cas i s’informarà dels passos a seguir.

Una persona contagiada pel coronavirus pot infectar a una altre amb la tos o l’esternut si s’entra en contacte amb el nas, els ulls o la boca. El període d’incubació del virus és de 2 a 14 dies.

Tenint en compte que l’Organització Mundial de la Ssalut ha declarat el brot del nou coronavirus com a emergència de salut pública d’importància internacional (ESPII), és aconsellable evitar viatges innecessaris a les zones afectades.

Si és inevitable viatjar-hi, per reduir el risc d’infecció a les zones, on, de moment, hi ha casos del nou coronavirus, es recomana que es segueixin les mesures de prevenció indicades i que, a més s’eviti el contacte proper amb animals vius o morts domèstics o salvatges i les seves secrecions o excrements en mercats o granges. També evitar consumir productes d’origen animal (carn o aliments poc cuinats o crus).

Les persones més grans i les que tenen altres problemes de salut poden estar en risc de contreure una malaltia més greu, per la qual cosa hauran d’avaluar el viatge amb un professional sanitari en un centre de vacunació internacional.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS