En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Les autoritats que ha presentat el MOT. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El festival literari MOT 2020, que es farà del 26 de març al 4 d'abril a Girona i Olot, ha donat a conèixer el gruix de la programació.

El procés creatiu és el fil conductor de la setena edició que porta per lema 'Crear. Un collage que creix amb les paraules'.

La comissària d'aquesta edició és la historiadora de l'art Glòria Bosch que ha estat l'encarregada de desgranar la quarantena d'autors participants tot destacant les múltiples perspectives d'aquest concepte. "A la literatura hi entra tot", ha afirmat, "des de la música, les textures i les olors, tot llò que es pot percebre", ha dit.

Fa uns mesos ja es van anunciar alguns dels convidats d'enguany i aquest dimarts s'ha presentat tot el conjunt. Entre els autors internacionals, figuren nom com l'italià Emanuele Trevi per la novel·la 'Algo escrito', que conversarà amb el periodista cultural David Guzman; l'autora belga Chantal Maillard amb el llibre 'La baba de caracol', que dialogarà amb l'escriptor i curador d'exposicions Pere Parramon. Així mateix, també hi participarà la croata Lana Bastašić amb 'Atrapa la llebre' que, juntament amb Màrius Serra i el seu 'De com s'escriu una novel·la', dialogaran sobre el joc de paraules en el procés de creació. En aquesta taula també hi haurà convidat Mariano Peyrou, autor de 'Los nombres de las cosas'.

El polonès Ignacy Karpowicz també participarà en aquesta edició amb la seva última novel·la 'Sonka'. Ho farà conversant amb l'autor Jordi Coca amb l'obra 'Paisatges de Hopper' i amb la periodista i escriptora Marta Romagosa com a moderadora.

I en l'àmbit català i espanyol, el procés creatiu també es debatrà des de diferents disciplines com és el cas de la taula formada pel dramaturg i director teatral Sergi Belbel, l'escriptora Berta Jardí, el músic i escriptor Gerard Quintana i la filòloga i periodista Anna Pérez Pagès com a moderadora.

D'altra banda, també debatran sobre les paraules l'autora Mercè Ibarz, l'actriu i escriptora Àngels Bassas, el baixista del grup Obeses Jaume Coll i l'escriptor Eduard Escoffet.

El llistat d'autors que encara no s'havien anunciat es tanca amb el basc Bernardo Atxaga que conversarà amb la periodista Anna Guitart sobre la seva última novel·la 'Casas y tumbas'.

La programació es completa amb noms destacats ja anunciats com la nord-americana Tracy Chevalier, l’escriptor i periodista argentí Rodrigo Fresán, l'australiana Heather Rose, l'autora turca Elif Shafak, la francesa Maylis de Kerangal, entre d'altres. I representació de les lletres catalanes, també hi haurà Perejaume, Narcís Comadira, Alicia Kopf, Manuel Baixauli, Jordi Lara, Irene Solà i Quim Español, entre d'altres.

Una de les novetats d'enguany és que s'amplien les sessions d'institut a 300 estudiants de batxillerat i secundària de la Garrotxa i el Gironès. L'any passat es va fer només a Olot però enguany s'obre també al Gironès amb l'objectiu d'obrir el festival a nous públics i fomentar la lectura entre els més joves. El 24 i 26 de març es faran tallers relacionats amb la creació.

El MOT a Girona es farà del 26 al 28 de març en un espai renovat de la biblioteca Carles Rahola mentre que a Olot serà del 2 al 4 d'abril a la sala el Torín. I les sessions de Ver-MOT es faran a l'Espai Cívic la Rosaleda a Girona i a Olot, per primer cop a la terrassa del Museu dels Sants. El programa es completa amb el +MOT en col·laboració amb diferents entitats i associacions que organitzaran actes relacionats amb la temàtica del festival fins al juny.

La directora del MOT, Judit Badia, ha assegurat que a dia d'avui mantenen totes les activitats i que no han rebut cap indicació de les autoritats pertinents en relació al coronavirus. També ha dit que cap autor internacional s'ha comunicat amb ells per preguntar sobre el tema.

Durant l'acte, l'alcalde d'Olot, Pep Berga, i el diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, han destacat la proximitat, la qualitat, la col·laboració i la singularitat d'un festival que cada any esculla una temàtica diferent i que té com a objectiu el foment de la lectura.

Uns trets distintius que també ha destacat la directora dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat a Girona, Carme Renedo, tot afegint la "riquesa" de les diferents perspectives i la relectura d'obres amb noves mirades.

El MOT és una iniciativa dels ajuntaments de Girona i Olot, amb el suport de la Diputació de Girona i de la Generalitat.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS