En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La consellera de Salut, Alba Vergés. / Foto: Maria Belmez (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Després de la reunió d'aquest dimecres del Procicat pel coronavirus, el Govern ha demanat comprensió i solidaritat a la ciutadania de cara a les mesures que s'han pres. El pla ha passat a fase d'alerta.

De moment, no està previst que s'aturi l'activitat a les escoles, com s'ha fet a la Comunitat de Madrid i a altres zones de l'Estat considerades de "transmissió significativa".

La titular de Salut, Alba Vergés, ha assenyalat que la situació de contenció del virus es considera "favorable" perquè la majoria de cadenes de transmissió del virus estan controlades, i això ha permès aïllar els contactes de les persones amb la malaltia covid-19.

Ara bé, hi ha ha dos casos en què encara s'estan investigant les cadenes, ha apuntat el secretari de Salut Pública, Joan Guix. En tot cas, les mesures es prenen per continuar "en aquesta situació favorable", ha justificat Vergés.

Les principals mesures anunciades aquest dimarts són la suspensió de qualsevol activitat que impliqui la participació de més de 1.000 persones. Això inclou espectacles com concerts i altres activitats d'oci, i també religioses, de qualsevol tipus de gestió, pública o privada.

Les activitats amb una participació menor al miler hauran de limitar l'aforament a un terç per garantir que hi hagi separació entre el públic assistent. Aquestes mesures tenen una vigència de 15 dies però es podrien allargar en funció de la situació epidemiològica.

El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha confirmat un pla de mesures per pal·liar els efectes econòmics del coronavirus que implica diversos departaments i en el qual s'està treballant i, d'altra banda, una partida extraordinària per reforçar el sistema de salut, que està previst que es concreti en els propers dies.

D'altra banda, el Servei Català de la Salut ha demanat als centres d'atenció primària que reagendin proves i visites rutinàries que no siguin urgents i que es puguin ajornar, sobretot les que tenen un major risc de contagi, com per exemple les espirometries, davant de l'epidèmia de coronavirus.

Alguns hospitals estan revisant l'agenda d'operacions per fer "reajustos necessaris" de cirurgies no urgents si així ho consideren.

Ho ha explicat la directora de l'Àrea Sanitària del CatSalut, Xènia Acebes, que no ha descartat que sanitaris jubilats tornin a exercir en cas que fos necessari per l'aïllament preventiu d'aquests professionals, més de 300 segons les últimes dades, després d'haver estat en contacte amb pacients amb la malaltia.

Acebes ha explicat que estan preparant el sistema per gestionar la situació del coronavirus "en clau de sistema" de la xarxa d'hospitals de gestió pública i concertada, tot i que també podrien comptar amb la col·laboració dels privats. "Contemplem tots els escenaris", ha resolt Acebes.

L'objectiu és que el sistema sanitari estigui "preparat" i "pugui absorbir" l'atenció al coronavirus de cara a l'augment de casos previst i les urgències d'altres àmbits, ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, també aquest dimecres.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS