En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La consellera de Salut, Alba Vergés. / Foto: ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Ahir Salut informava de la previsió de duplicar la capacitat de les UCI a finals d'aquesta setmana i triplicar-la la que ve, ara la consellera ha anunciat que els llits de cures intensives s'apropen als 1.000 en aquests moments.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha deixat clar que és "imprescindible" ara com ara augmentar les capacitats de les UCI, ja que es calcula que el 10% de les persones amb la malaltia covid-19 necessiten ventilació mecànica invasiva.

El plantejament per atendre les persones amb covid-19 que necessitaran cures intensives és concebre Catalunya com una sola UCI o, com ha afirmat la titular de Salut, "una xarxa descentralitzada d'UCI sota un mateix cervell", amb referència a la comissió d'experts encapçalada pel doctor Ricard Farré, que coordinarà aquests recursos.

Un 15% de la capacitat de les UCI s'ha de reservar per atendre altres necessitats que no siguin les derivades del coronavirus.

Vergés ha assenyalat que, amb aquesta concepció de sistema únic, s'organitza la derivació de pacients amb covid-19 als hospitals, amb diferències en l'ocupació de les UCI per coronavirus. Així, el 95% de les places d'UCI de l'Hospital de Sant Pau o del Consorci Sanitari de Terrassa estan destinades actualment a pacients amb covid-19; el 73% dels llits de l'Hospital Vall d'Hebron i el 52%, al Parc Taulí de Sabadell.

La consellera ha assenyalat que, per continuar augmentant les unitats de cures intensives, "està previst" que es necessitin ubicacions més enllà dels centres sanitaris i que estan mirant possibilitats. En els casos lleus de la malaltia que necessiten seguiment Salut ja ha començat a recórrer als hotels.

A Catalunya han arribat entre aquest dilluns i dimarts més de 800.000 mascaretes quirúrgiques; 61.000 mascaretes més sofisticdes, les anomenades FFP2 i FFP3, i prop de 37.000 bates, provinents de les compres que la Generalitat va fer fa dies, tant a través del Servei Català de la Salut com de la central que s'ha organitzat conjuntament amb les patronals i les residències, ha assenyalat Vergés.

També han arribat 321.000 mascaretes des del 12 de març a través de la compra centralitzada del Ministeri de Sanitat.

La consellera ha assenyalat que preveuen que els casos de coronavirus a Catalunya "continuïn creixent" en els propers dies, tot i que l'índex de transmissió de la malaltia pugui "anar baixant".

Vergés ha recordat que els efectes de les mesures aplicades tardaran entre 7 i 14 dies a començar a notar-se i ha insistit en el confinament a casa per continuar tallant les cadenes de transmissió.

Vota el número 1

Pel 14 d'abril

COL·LABORADORS