Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El president del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, qualifica de "molt greu" que creïn falses expectatives sobre suposats tractaments curatius de la covid-19.

"El que necessiten els nostres investigadors i personal mèdic és tot el nostre suport i no, en canvi, desinformació que només contribueix a entorpir la seva tasca, ja de per si molt difícil", sosté Loppacher.

L'informe del CAC, revisat pel Col·legi de Metges de Barcelona, identifica una quinzena de vídeos publicats a YouTube durant el mes de març, alguns fins i tot després de l'aprovació de l'estat d'alarma.

Els vídeos promocionen productes no aptes per a l'ús mèdic per combatre el coronavirus, banalitzen la pandèmia i qüestionen la necessitat de les mesures de protecció, com ara el distanciament social.

En un comunicat aquest dimecres, l'entitat detalla que els continguts ja sumen 340.000 visualitzacions i que presenten suposats investigadors que asseguren haver trobat un remei a la malaltia. Aquests, atribueixen als interessos de la indústria farmacèutica la manca de reconeixement als seus remeis "més barats".

Entre les substàncies que ofereixen com a efectives per curar el virus hi ha el clorit de sodi o diòxid de clor, que asseguren cal "ingerir o aspirar" per acabar amb el coronavirus. També s'especula amb la prevenció del contagi a través de determinades plantes i fongs medicinals.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, considera "absolutament immoral" que, en un moment d'emergència i "d'enorme incertesa i tensió com el que estem vivint", es difonguin missatges i continguts d'aquest tipus.

"Som davant d'una pandèmia i lluitem contra un virus desconegut fins ara. Aprofitar-se d'aquesta circumstància i de la por de la gent és inacceptable", assenyala.

El CAC recomana confiar només en les comunicacions oficials de les autoritats (Salut, Govern, Mossos d'Esquadra, Protecció Civil, govern espanyol, Comissió Europea, ajuntaments o altres institucions públiques i mèdiques).

A més, informar-se a través de mitjans d'informació reconeguts i amb responsabilitat editorial. A més, abans de compartir per les xarxes socials o WhatsApp un missatge o àudio, cal preguntar-se qui ho publica, si és una captura de pantalla, si la data és actual o si coneixem la persona que grava l'àudio.