En directe: Xerrada Tren Tram de la Costa Brava

 Llagostera Ràdio on-line

La línia d'embalatge de paquets del centre logístic d'Amazon del Prat. / Foto: Jordi Pujolar (arxiu ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els sindicats demanen endurir el decret llei que paralitza els sectors econòmics no essencials per impedir el comerç online de productes no essencials.

La secretària de Política Sindical de la UGT, Núria Gilgado, assegura que "no entén" que una norma que vol limitar la mobilitat per fer front a la pandèmia de covid-19 no acoti la distribució i el lliurament als bens de primera necessitat i permeti que "milers de treballadors hagin de sortir al carrer cada dia" per entregar productes no necessaris.

És el cas, per exemple, d'Amazon, amb més de 5.000 treballadors i que ha contractat 200 persones més o també dels magatzems de distribució d'Ikea que compten amb més de 400 persones treballant en l'actualitat

Per aquest motiu, demanen que es revisi el contingut del decret llei 10/2020 per restringir la distribució de qualsevol producte no essencial.

L'entrega de productes no essencial no s'hauria de continuar produïnt per evitar riscos, segons la UGT que considera que aquestes grans empreses de la distribució i la logística tenen "beneficis suficients" per a assumir el sou del personal fins al 9 d'abril. "Estem parlant de 9 dies. Per no entregar un moble o una peça de roba que no sigui essencial no anirà ni de 9 ni de 15 dies", argumenta Gilgado.

Dies després que es decretés l'estat d'alarma, el sindicat ja va posar una denúncia a la Inspecció de Treball contra Amazon per no prendre prou mesures de prevenció per protegir els seus treballadors.

D'altra banda, l'organització en defensa dels drets dels treballadors també denúncia que "moltes empreses" estan impedint que els treballadors puguin gaudir del permís retribuït recuperable, és a dir, puguin quedar-se a casa i cobrar el seu salari perquè les excepcions que marca la normativa són "massa laxes" i no són efectives per treure el màxim nombre de persones del carrer i poder doblegar la corba de contagiats. "Les excepcions no estan molt clares en totes les activitats i davant del dubte les empreses segueixen treballant", denúncia Gilgado.

En concret, el sindicat ha detectat que hi ha empreses de telemàrqueting que continuen oferint productes no essencials de manera presencial, com la venda telefònica d'assegurances. Per això, reclamen al govern espanyol que desenvolupi la normativa immediatament tapant totes les llacunes i no faci una "picada d'ullet" a les grans empreses.

Durant la setmana anterior, el sindicat va presentar denúncies contra companyies de telemàrqueting que incomplien les mesures de prevenció com ara Connecta, Fonomed o Atento.

"Molts treballadors es van tranquil·litzar quan va sortir el permís perquè patien molta angoixa perquè havien d'anar a treballar en serveis no essencials i es podien quedar a casa, però en posar-ho a la pràctica ens trobem amb moltíssimes amb persones que continuen fent serveis que des de la nostra perspectiva no són essencials", explica. I afegeix que "tothom qui no pot garantir la seguretat ha de tancar".

A més, els sindicats alerten que s'ha donat una onada d'acomiadaments de treballadors d'empreses de treball temporal (ETT) que ja es van començar a produir fins i tot abans de decretar l'estat d'alarma, el 14 de març. Moltes d'aquestes companyies no han optat per suspendre els contractes mitjançant un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) i els treballadors que han perdut la feina no podran gaudir de les mesures extraordinàries per demanar l'atur. És a dir, el seu comptador no es posarà a zero i no podran tenir la prestació si no han cotitzat el mínim que estableix la llei.

En un comunicat conjunt, UGT i CCOO asseguren que les ETT "han deixat tirades i abandonades milers de persones" i titllen de "vergonyosa" la seva actuació que posa el seu personal "en una situació d'indefensió i dificultat d'accés a les prestacions". Per aquest motiu, exigeixen al Ministeri de Treball que fiscalitzi d'ofici aquestes irregularitats laborals, que veuen com un "ERO encobert".

Gilgado ha recordat que abans de l'esclat de la pandèmia un 60% de les persones desocupades a Catalunya no tenia dret a prestació o cobrava el subsidi mínim de 430 euros. Tant la UGT com l'altre sindicat majoritari, CCOO, animen a denunciar "qualsevol acomiadament" que s'hagi efectuat durant aquestes setmanes perquè creuen que en molts casos no es podrà demostrar que hi ha hagut una causa objectiva.

Vota el número 1

Pel 27 de maig

COL·LABORADORS