En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El Síndic de Greuges. / Foto d'arxiu (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Síndic de Greuges ha demanat una actuació "proporcionada, necessària i no discriminatòria" de les forces i cossos de seguretat durant l'estat d'alarma després d'haver rebut queixes al respecte.

Ha valorat que l'actuació a Catalunya està sent, en general, "ponderada i pedagògica" però ha afegit que ha tingut coneixement a través d'escrits rebuts i notícies de situacions "que es podrien considerar que incorren en abús de les atribucions policials".

Davant d'això, el Síndic ha emès aquest dimecres una resolució en la què fa una anàlisi i unes recomanacions tenint en compte que els cossos policials han de controlar el compliment del confinament decretat pel coronavirus.

El Síndic ha concretat que ha rebut queixes de persones que estaven al carrer fent activitats previstes pels decrets llei vigents a qui els agents policials "han increpat o requerit, presumptament de males maneres", les raons per les que es trobaven al carrer. En altres casos, "se les ha obligat a tornar al domicili amb la imposició de la sanció corresponent, perquè a criteri de l'agent en qüestió, la resposta no era prou satisfactòria".

Ha assegurat que és conscient que en alguns casos pot no quedar clar quin és el límit a l'hora de determinar si la conducta de la ciutadana és constitutiva d'una infracció administrativa o no, però ha apuntat que els agents "tenen l'obligació de protegir els drets de la ciutadania en les intervencions que es duguin a terme, i donar en tot moment na resposta proporcionada, motiva i justificada". Ha afegit que cal un "curós equilibri" i criteris de "proporcionalitat" perquè els requeriments que facin "no es puguin considerar limitacions abusives del dret de lliure circulació".

D'altra banda, ha tingut coneixement de casos documentats a través de gravacions d'algunes persones que ha denunciat a les xarxes socials com en diferents punts de l'Estat agents de la policia espanyola "s'excedeixen en l'ús de la força conra persones que transiten per la via pública".

Per això, ha recordat l'actuació policial ha de "respectar en tot moment" els estàndards internacionals i nacionals sobre la garantia de drets humans i seguint els criteris "d'oportunitat, congruència i proporcionalitat". En tot cas, si s'ha d'aplicar la força per detencions davant de la comissió de delictes, ha de ser "la mínima imprescindible".

En línies generals, ha valorat que l'actuació policial en l'actual situació ha de ser "principalment pedagògica i d'advertència, més que no pas sancionadora" i quan calgui sancionar que es faci "de manera proporcionada, motivada i plenament justificada". Ha afegit que en cas de dubte sobre el sentit de l'actuació de la ciutadania, no s'ha de sancionar.

A més, aquestes sancions han de ser "proporcionades i no abusives" i evitar l'abús de la figura de la manca de respecte a l'autoritat com a detonant de la sanció. Ha afegit que el recurs de la força i la privació de llibertat "no troben justificació en la infracció de l'obligació del confinament" i que, en tot cas, es faran servir davant d'un delicte greu.

Per últim, ha demanat mantenir activats tots els canals interns d'investigació i de depuració de responsabilitats i ha recordat que tots els que hagin vist vulnerats els seus drets per una actuació policial irregular poden presentar una queixa al Síndic.

Vota el número 1

Per l'1 de juliol

COL·LABORADORS