En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Interior del pavelló de Fontajau de Girona. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha dit que ja s'està treballant, de manera coordinada amb el Departament de Salut, per adequar les instal·lacions del pavelló de Fontajau.

A Girona, l'hotel Ibis, que es troba a tocar del Trueta, ja acull deu pacients lleus amb coronavirus, que hi han ingressat per acabar el tractament. Les necessitats de disposar de més llits, però, han portat el Departament de Salut i l'Ajuntament a acordar que el pavelló de Fontajau es reconverteixi en hospital de campanya.

L'alcaldessa de Girona ha explicat que "Ens hem posat a disposició de Salut". En espera que el Departament en doni més detalls, l'alcaldessa sí que ha avançat que la intenció és que l'hospital de campanya de Fontajau pugui atendre 200 pacients amb coronavirus, i que entri en servei al llarg de la setmana vinent.

En paral·lel amb el de Salut, l'alcaldessa també ha dit que el consistori està treballant "de manera coordinada" amb un altre Departament. En aquest cas, el d'Educació, per fer un inventari de totes aquelles famílies de la ciutat que puguin tenir dificultats per reprendre el curs a distància un cop s'acabi la Setmana Santa.

Madrenas ha dit que s'està fent un inventari de totes aquelles que no disposin de prou recursos –per exemple, ordinadors- per mirar de quina manera se'ls pot ajudar. "La Generalitat, els equips docents i els tutors també estan determinant aquestes necessitats; i si el Govern no pot donar-los sortida o trobar una solució, nosaltres ho intentarem", ha afegit, en referència a una possible cessió d'ordinadors.

La compareixença telemàtica s'ha centrat, en bona part, a desgranar mesures socials que l'Ajuntament ha intensificat –o posat en marxa- arran de la pandèmia i el confinament. "L'ajuda als col·lectius més vulnerables o amb necessitats específiques és un dels pals de paller de les nostres actuacions mentre duri l'alarma", ha dit Madrenas.

L'alcaldessa ha dit que, sobretot, els "preocupa especialment" la situació a les residències de gent gran. De les sis que hi ha a la ciutat, la regidora de Drets Socials, Núria Pi, diu que ja s'han detectat positius de coronavirus en dues o tres. "Allà on n'hi ha, veiem que el número de casos creix; n'estem amatents", ha dit la regidora.

En referència a les persones grans que viuen a casa seva, Núria Pi ha explicat que s'han activat diferents recursos en funció de si tenen xarxa familiar al darrere, viuen soles o bé són dependents. Per exemple, activant voluntaris per treure'ls les escombraries al carrer o dur-los a passejar el gos, amb un servei de suport psicològic per superar l'angoixa o bé, en cas que tinguin la infecció, activant recursos específics.

Un d'aquests, per exemple, ha consistit a traslladar les persones dependents que necessiten hospitalització, però que no es troben en una fase aguda de la malaltia, al sociosanitari de Mutuam.

D'altra banda, la regidora també ha explicat que aquests darrers dies fins a 200 treballadors municipals estan trucant als empadronats de més de 65 anys per saber si es troben bé. O que el servei de càterings a domicili s'ha triplicat d'ençà que va començar el confinament (i que preveuen arribar als 200 àpats a finals d'abril).

A més de la gent gran, un altre dels col·lectius que preocupa l'Ajuntament és el de les víctimes de violència masclista. Aquí, la regidora de Drets Socials ha explicat que, tot i que els feia "molta por" que amb el confinament apareguessin nous casos, en realitat allò que ha passat és que ha augmentat "la intensitat" d'aquells que ja es coneixien.

Per combatre-ho, l'Ajuntament truca a aquelles víctimes que pot, però també és conscient que això en pot "posar en risc" a unes altres (perquè si ho descobreix, l'abusador pot intensificar la violència damunt d'elles). Per això, Pi ha explicat que allò que s'ha fet és editar un fulletó on apareixen tots aquells telèfons als quals pot trucar qualsevol dona que necessiti ajuda.

En referència als col·lectius vulnerables, la regidora també ha parlat dels sensellar. Ha explicat que les vuitanta places que es van obrir al pavelló de Palau per acollir indigents s'han cobert aquest dijous (tot i que poden ampliar-se fins arribar al centenar).

Núria Pi, però, sí que ha admès que l'obertura d'aquest recurs ha generat "un efecte crida", perquè s'han trobat amb municipis del voltant que han enviat els sensellar a la capital perquè s'hi confinin. "Els demanem que facin un esforç per articular recursos", ha dit la regidora.

També ha explicat que, de moment, cap dels indigents que han volgut confinar-se s'han quedat al carrer; tot i que n'hi ha d'altres que sí que volen dormir-hi (i que en aquest cas fan els àpats o es dutxen a La Sopa). "Són casos molt puntuals, però estem atents a les necessitats del col·lectiu per obrir més recursos si calgués", ha subratllat.

Dins l'apartat de Serveis Socials, l'alcaldessa de Girona ha explicat que l'Ajuntament ha posat en servei noves targetes moneder per cobrir les necessitats d'aquelles persones i famílies més vulnerables. "Estem parlant d'aquelles problemàtiques en sentit més ampli; això ens permetrà fer recàrregues setmanals per afrontar la seva situació i ajudar-les econòmicament", ha dit Marta Madrenas.

L'alcaldessa també ha explicat que al consistori li resulta "molt difícil" trobar test del coronavirus per al personal municipal. Madrenas ha recordat que s'ha creat una central de compres, també per dotar-se d'equips de protecció, perquè els "preocupa molt" que els treballadors municipals puguin infectar-se.

Marta Madrenas ha dit que, de moment, no es plantegen demanar ajuda a la UME de l'Exèrcit. I també ha recordat que ha emès un decret regulant el preu dels serveis funeraris a 1.900 euros per evitar abusos (que es troba pendent que Salut ratifiqui). L'alcaldessa també ha volgut transmetre el condol i escalf del consistori a les famílies de les 24 víctimes per coronavirus que hi ha hagut a la ciutat.

Per últim, Madrenas ha dit que també els "preocupa moltíssim" la crisi econòmica que vindrà arran de la sanitària i que des de l'Ajuntament estaran amatents perquè els autònoms rebin ajudes "al més aviat possible". Sí que no s'ha estat, però, de mostrar la seva "sorpresa" després de saber que els 3 milions d'euros (MEUR) procedents de l'Estat que el consistori destinava a polítiques actives d'ocupació es veuran reduïts a la meitat.

"Ahir vam rebre la notícia amb estupefacció; perquè no només aquesta quantitat no s'augmenta, com pertocaria, sinó que es redueix", ha dit l'alcaldessa. Per això, Madrenas ha dit que confien que el govern espanyol rectifiqui, i que ja ha preparat una carta "neutra" i "sense sensibilitats ideològiques" per enviar a l'Estat, demanant-li que rectifiqui. "Als alcaldes ens pertoca estar al costat de la ciutadania; i tots junts hem de reclamar que aquest quantitat no es redueixi sinó que es redoblin els esforços", ha conclòs.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS