En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

14 persones han mort per coronavirus a les comarques gironines durant les darreres 24 hores. La xifra total de víctimes mortals de la pandèmia se situa en 181, segons el departament de Salut.

La mateixa estadística recull una frenada en els casos nous de covid-19 diagnosticats.

A la regió sanitària, aquest dilluns es confirmen 40 casos nous, una xifra molt més baixa que durant la darrera setmana quan la majoria dels dies el nombre de contagis nous superava el centenar. Es va arribar a un pic de 192 l'1 d'abril, el mateix dia que també van morir més persones en només 24 hores. En van ser 23.

A la demarcació hi ha un total de 1.771 persones afectades per la covid-19.

Del total d'afectats, 644 persones estan hospitalitzades i 96 persones en estat greu (9 menys que diumenge). També s'han reduït el nombre de professionals sanitaris afectats pel coronavirus. Aquest dilluns en són 516, tres menys que diumenge quan n'eren 519.

Les altes continuen creixent i se n'han donat 33 aquest dilluns. Això fa que 473 persones ja estiguin fora dels diferents hospitals perquè, o bé han superat la malaltia, o poden seguir curant-se des de casa.

D'altra banda, els centres sanitaris gironins encara compten amb un 37% dels llits disponibles per fer front als nous casos de coronavirus. Per aquest motiu, el Departament de Salut creu que és una xifra suficient per poder atendre els ingressos que es produiran els propers dies, si es manté la tendència actual.

De fet, el Departament ha recordat que cada vegada hi ha més altes a la demarcació. A hores d'ara hi ha uns 600 pacients ingressats arreu de les comarques gironines, un centenar dels quals està en estat crític.

Aquesta xifra es manté estable des de la setmana passada. Per aquest motiu, el Departament ha aturat l'adequació del pavelló de Fontajau com a hospital de campanya. De tota manera, Salut preveu posar-lo en funcionament si hi ha un repunt.

A les comarques gironines encara hi ha un 37% dels llits en centres sanitàries disponibles. Segons el Departament de Salut, aquest volum de places ha de ser suficient per garantir que totes les persones greus amb la covid-19 tinguin una plaça assegurada, si es manté la tendència actual.

De fet, el Departament ha recordat que des de la setmana passada hi ha unes 600 persones ingressades per aquesta malaltia –un centenar estan en estat greu-, però el nombre d'altes està augmentant cada dia més. Concretament el 76% de les 406 altes que s'han registrat han estat en els últims sis dies.

Per això Salut creu que la tendència a la demarcació de Girona és bona i l'actual disponibilitat de llits serà suficient per atendre tots els nous ingressos per covid-19 i també altres patologies. Ara mateix hi ha uns 600 llits disponibles dels 1.715 que hi ha disponibles. Per tant, l'ocupació és del 63%.

Tot i així, es preveu que el nombre de casos crítics seguirà creixent. Per això, Salut ha optat per reconvertir part de les unitats de l'Hospital Josep Trueta de Girona en noves Unitats de Cures Intensives (UCI).

Fins ara s'han reconvertit cinc unitats en UCI i ja es preveu convertir-ne una altra properament. A dia d'avui entre el Trueta i l'Hospital Santa Caterina de Salt tenen 94 llits per a cures intensives, 29 més que habitualment. A tota aquesta xifra, cal sumar-hi els llits d'UCI que tenen la resta d'hospitals comarcals.

Davant d'aquesta previsió, el Departament de Salut ha decidit aturar la conversió del pavelló de Fontajau en un hospital de campanya. A través d'un comunicat asseguren que diàriament fan un seguiment de les necessitats assistencials i per això si denoten un canvi de tendència, procediran a l'adequació del pavelló.

Des del CatSalut, juntament amb el SEM i amb el suport de l’Hospital Trueta, d’altres departaments de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Girona, DipSalut, així com de Metges sense fronteres, s’ha elaborat el projecte de com s’hauria d’adaptar el pavelló de Fontajau, tant des d’un punt de vista estructural, com de necessitats de subministrament, tipologia de pacients que s’hi derivarien, circuits interns de treball, aprovisionament de material, nombre de professionals que farien falta per a l’atenció, etc.

També s’han fet els contactes amb les empreses que haurien de treballar en l’habilitació de l’equipament, tant pel que fa instal·lacions de gasos, elèctriques, tancaments d’espais, subministrament de llits, dotació d’equipament informàtic, etc. per convertir el pavelló en un hospital.

Així, en el moment en que es preveiés que la capacitat de llits actual no seria suficient per fer front a la demanda, s’activaria de manera immediata l’habilitació de Fontajau com a hospital de suport amb una capacitat de 154 llits. El temps necessari estimat per adequar l’equipament és de 8-9 dies.

També es posaria en marxa l’adequació de Fontajau si fos necessari per donar sortida a necessitats assistencials d’altres territoris de Catalunya, és a dir, que altres demarcacions tinguessin problemes per donar resposta als malalts amb criteris d’ingrés hospitalari amb els seus recursos propis.

Vota el número 1

Pel 31 de març

COL·LABORADORS