En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un decret per facilitar la contractació temporal d'aturats i persones migrants per pal·liar la manca de temporers al camp.

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha explicat en roda de premsa després del Consell de Ministres que es permetrà al sector agrari contractar aturats de municipis propers als camps i que aquestes persones puguin seguir cobrant la prestació d'atur o renda o subsidis agraris.

Així doncs, podran comptabilitzar les dues fonts d’ingressos. Tanmateix, s'exclou els treballadors afectats per ERTO pel coronavirus o autònoms que rebin la prestació per cessament d'activitat per la crisi derivada de la covid-19.

A més, l'Estat facilitarà que joves migrants d'entre 18 i 21 anys obtinguin permisos de treball per incorporar-se a la campanya de recollida de collites. A banda, es prorrogarà el permís de treball al camp a aquelles persones migrants que estiguin en situació regular i que els venci abans del 30 de juny.

Planas ha estimat que al conjunt de l'Estat fan falta entre 75.000 i 80.000 treballadors per a la campanya de recollida.

La manca de mà d'obra és una conseqüència de la crisi del coronavirus que ha generat problemes de circulació de temporers d'altres països que normalment s'incorporen a les campanyes de recollida de collites. Les contractacions extraordinàries que regula aquest decret s’hauran de fer obligatòriament al mateix municipi o localitats properes als camps per respectar les restriccions de mobilitat.

Planas ha destacat la necessitat de donar resposta a la manca de mà d’obra per recollir fruita d’os, hortalisses, maduixes i fruits vermells, tal com els van sol·licitar les organitzacions professionals agràries.

El ministre d’Agricultura ha dit que, de no solucionar-se la problemàtica, podria haver “disminució de l’abastiment” d’aquests productes als mercats i un “increment de preus”.

Segons ha explicat Planas, dos terços de la producció d’aquests productes s’exporten a la Unió Europea i és una “font de renda molt important” que cal mantenir, ja que el tràfic de mercaderies pot seguir fluint.

El ministre d’Agricultura ha destacat que el sector agrari de països com França, Itàlia o Alemanya han tingut problemes de mà d’obra semblants.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS