En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El govern espanyol ha precisat que repartirà fins a 10 milions de mascaretes al transport públic a partir d'aquest dilluns 13 d'abril, quan els treballadors dels serveis no essencials poden tornar a la feina.

"Es repartiran als accessos a les principals estacions de metro, de Rodalies i en els nòduls de transport més importants del país", ha comentat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Ha detallat que seran distribuïdes per les forces de seguretat (Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra i Policies Locals a Catalunya) i els voluntaris de Protecció Civil. Marlaska ha volgut deixar clar però que la no utilització de la mascareta no serà sancionat. "El seu ús és recomanable, no obligatori", ha sentenciat.

"Si algú no se la vol posar, que no se la posi", ha reflexionat en veu alta el ministre de l'Interior. "Les forces i cossos de seguretat i els 350.000 voluntaris de Protecció Civil les repartiran exclusivament a les persones que vagin a la feina en mitjans de transport on sigui més complicat mantenir la distància social, com el tren, el metro o l'autobús", ha insistit Grande-Marlaska, que ha matisat que aquests elements de protecció es repartiran el dilluns o el dimarts, o bé el dimarts i el dimecres, depenent de si és festiu en cada autonomia.

"Serà una mesura més de protecció per als desplaçaments laborals imprescindibles, però que no deixarà de banda altres mesures essencials com el distanciament o la higiene de mans", ha recordat el ministre de l'Interior.

En paral·lel, Grande-Marlaska ha quantificat en 2.700 el nombre de policies (a nivell estatal, autonòmic i local) que ha donat positiu per coronavirus. "Ja hem començat a fer els tests ràpids i aquests són els resultats", ha apuntat el ministre de l'Interior, que ha negat també que s'hagi registrat cap increment en les agressions a metges i infermeres durant la crisi del coronavirus a Espanya.

Grande-Marlaska també ha confirmat que es monitoritzen les xarxes socials per comprovar discursos "perillosos" i "campanyes de desinformació" sobre la covid-19. El ministre ha negat però que l'Estat i els cossos policials es dediquin a perseguir la publicació de notícies falses en mitjans de comunicació o per part d'usuaris de les xarxes socials.

"Són les pròpies plataformes que, seguint els seus protocols d'actuació, acorden la retirada d'aquests continguts. O, si hi ha denúncia, l'autoritat judicial", ha assegurat Grande-Marlaska, que finalment ha reconegut que els darrers dies s'havia detectat un "cert relaxament" del confinament per part d'alguns ciutadans.

"Hi ha hagut més expedients i denúncies. I més detencions per desobediència, és veritat. Però l'augment ha estat mínim, i ja s'han pres mesures perquè això no s'incrementi", ha conclòs el ministre de l'Interior.