En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament de Salut ha fet 10.434 proves PCR en residències de gent gran. De moment s'han traslladat 480 usuaris, i pràcticament la mateixa quantitat, 481, han marxat amb les seves famílies.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que s'ha incorporat un nou equipament per aïllar positius per coronavirus: una residència amb 240 llits a Barcelona.

De moment se n'obriran 32 i s'està fent la instal·lació d'oxigen en 66. En total són 141 habitacions en 8 plantes, amb banys adaptats per atendre persones amb dependència. També s'està adequant un hotel de 80 places per a persones de residències que no tinguin el coronavirus però calgui aïllar-los.

A partir de les més 10.000 proves PCR que s'han fet de moment en residències hi ha 3.920 positius, 1.214 persones hospitalitzades i 5.600 professionals aïllats, ja sigui perquè estan contagiats o perquè són contactes. 1.898 usuaris de residències han mort.

Vergés ha indicat que el pla passa per augmentar fins a 1.500 PCR al dia, afegint els tests serològics, el que permetria testar totes les residències en una forquilla d'entre 13 i 15 dies. "Vam considerar que aquesta planificació tenia la velocitat adequada", ha dit la consellera.

Fins ara s'han intervingut tres residències: una a Valls, una altra a Sant Adrià de Besós i una tercera a Tona. S'han desinfectat 221 centres.

S'han fet 480 trasllats, 339 a Barcelona ciutat i 25 més a la resta de la demarcació. S'han fet 38 a la de Girona, 23 a Lleida i 55 a Tarragona. A Girona s'ha obert un recurs amb 141 places. A Amposta se n'ha habilitat un altre amb 69 places, i a Tarragona s'ha adequat un hotel.

El departament té 17 residències pròpies, on s'han incorporat 390 persones per fer substitucions de personal perquè està en aïllament. El SOC té una borsa de professionals sociosanitaris de 1.055 inscrits que s'oferirà a les residències. 400 ja s'han incorporat. També s'han activat més de 3.000 estudiants de Formació Professional d'atenció a la dependència i cures auxiliars.

D'altra banda, la consellera de Salut ha alertat aquest dimarts que la possibilitat de rebrot és "altíssima" perquè el nombre d'infectats és baix. "Si no controlem bé aquest rebrot i no el fem passar per sota de la capacitat assistencial podem tornar a patir i molt".

Ha remarcat que les UCI ja estan al 80% d'ocupació ara. Pel que fa a l'atenció primària, estan fent ara un seguiment a més de 100.000 persones. "Si no baixem aquesta tensió dels hospitals aquests possibles rebrots ens poden donar molts mals de caps i els professionals no s'ho mereixen", ha reblat Vergés, que ha subratllat que un 80% d'ocupació "continua sent molt".
C

atalunya té 2.046 llits d'UCI, dels quals 1.749 són per a pacients amb coronavirus. D'aquests, estan ocupats 1.384. Vergés ha remarcat que en algun moment s'hauran de tornar a programar activitats no relacionades amb el coronavirus, i ja s'està fent en algun cas, com ara cirurgies cardíaques i oncològiques. La consellera ha constatat que hi ha operacions que no es poden demorar més.

En aquest sentit, ha indicat que cal tornar a fer un mínim d'activitat alhora que es gestiona bé el coronavirus, i és per això que ha insistit que cal "un marge de temps per baixar la tensió al sistema sanitari i poder gestionar bé els rebrots que hi haurà, de forma que no comprometin la capacitat assistencial".

Sobre les últimes dades, Vergés ha evitat de nou parlar de pic, i ha remarcat que venir d'uns dies de festa fa que calgui tenir prudències per comprovar si realment s'ha arribat al màxim o continua la fase de serralada.

Vota el número 1

Per l'1 de juliol

COL·LABORADORS