En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La Rambla de Girona amb els establiments de l'hostaleria tancats. / Foto: ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Preocupació entre l'hostaleria de les comarques gironines. La crisi del coronavirus ha fet que el sector porti un mes tancat i tot apunta que encara queden unes setmanes abans no es puguin obrir de nou.

Però més enllà del quan, el que més preocupa al sector és com es farà, i en quines condicions.

Des de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona (FHCG) reclamen que hi hagi un protocol per tal que els empresaris tinguin clar quines mesures de seguretat i d'higiene s'han de prendre o si es limita o no l'aforament del local.

En aquest sentit, la portaveu de la FHCG, Marina Figueras, adverteix que la mesura de limitar el nombre de clients pot provocar que molts establiments deixin d'obrir, ja que no podran facturar el necessari per cobrir les despeses que genera el negoci. "El problema és que ja sigui per deu o per vint persones, tu has de posar en marxa tota la infraestructura", assenyala Figueras.

De moment, des de la federació no consideren que l'inconvenient sigui el calendari, tot i que els informes amb els que treballen pronostiquen que no serà fins el març de 2021 quan es podria parlar de "recuperació normalitzada". Això pinta un futur "complicat" de gairebé un any durant el qual caldrà "ajudar" el sector.

En aquest sentit, des de la FHCG aposten per oferir línies de crèdit amb carència de dotze mesos per als establiments més afectats per la crisi. Figueras recorda que el problema principal d'aquests negocis és la falta de liquiditat, per tant, reclama que els diners que es donin a aquestes empreses no les comprometi "encara més" en el futur.

Figueras lamenta que les actuals línies de crèdit que s'han ofert "no fan res més que endeutar" els propietaris. Per això, reclama que no s'hagin de retornar els diners fins al cap d'un any, ja que d'aquesta manera s'afavoriria la reactivació econòmica del sector.

A més, la portaveu assenyala que caldria suprimir alguns impostos i taxes municipals per aquells negocis que han patit de manera més dura la crisi del coronavirus, a més de la condonació de la quota d'autònoms mensual que han de pagar molts propietaris de petits establiments.

Des de la FHCG reconeixen que el cop per aquest sector serà dur i preveuen que molts negocis no tornin a obrir un cop s'acabi l'estat d'alarma, ja que les condicions en les que hauran de fer-ho "no seran favorables". En aquest sentit, preocupa especialment petits establiments com bars o restaurants que fins i tot es poden plantejar el tancament, ja que si es limita l'aforament ho tindran difícil per poder mantenir l'activitat.

Cal recordar que molts hotels i restaurants viuen també dels casaments, que ara per ara no està clar que es puguin celebrar amb normalitat aquest estiu, ja que es tracta d'actes amb un nombre important de persones. De fet, molts nuvis ja han posposat el seu enllaç per l'any 2021, i d'aquesta manera s'asseguren tenir data disponible. Per tant, molts d'aquests establiments es queden sense uns ingressos previstos per aquest any, que havia de ser, segons el sector una "bona temporada de casaments".

Vota el número 1

Pel 17 de juliol

COL·LABORADORS