En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un nen mira per la finestra de casa, durant el confinament. / Foto: Jordi Pojular (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El comitè tècnic del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya ha donat llum verd al pla pel desconfinament regulat dels menors d'edat a partir de finals de la setmana vinent, sempre que la realitat sanitària ho permeti.

El pla haurà de rebre l'aval del govern espanyol per poder-se aplicar i aquest dilluns el president de la Generalitat, Quim Torra, durà la proposta a la conferència de presidents amb el president espanyol, Pedro Sánchez.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, confia que l'Estat no s'hi oposarà perquè es tracta d'una "necessitat justificada" que "no col·lideix" amb l'estat d'alarma. Buch diu que la proposta busca l'equilibri "entre el risc d'infecció i la salut emocional i psicològica dels nens".

El conseller assegura que el pla no és contradictori amb l'estat d'alarma ni amb la voluntat de confinament total de la població "No estem dient que els nens surtin als parc lliurement", matisa Buch. "Cal buscar l'equilibri des de diferents vessants de la Salut, si les dades ón favorables", afegeix el conseller.

En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, afirma que un cop arribat al pic d'hospitalització i de pressió del sistema sanitari, aquesta darrera setmana, "encara han de passar entre 10 i 14 dies" per plantejar mesures de relaxament del confinament com la sortida de nens.

Es per això que la data més pròxima de la que parla el Govern seria a finals de setmana vinent, sempre que el govern espanyol ho autoritzi. El Govern confia que serà així després que el president, Quim Torra, en parli demà amb Pedro Sánchez a la conferència telemàtica de presidents. "Serà difícil d'explicar per part del govern espanyol si s'hi neguen", ha etzibat Buch.

El pla del Govern per a la sortida controlada al carrer dels menors s'inspira en experiències que ja es duen a terme a altres països europeus. Després de setmanes "dures i complexes", el Govern veu més a prop el moment d'iniciar un 'desconfinament' regulat dels nens. Si l'evolució de la pandèmia continua com fins ara, podria ser a finals de la setmana vinent.

Les sortides que es proposen es dividirien en tres franges horàries. Els nens de 0 a 6 anys podrien sortir de dotze del migdia a dues de la tarda, sempre acompanyats d'un adult. Els nens de fins a 16 anys podrien sortir, també acompanyats, entre quatre i sis de la tarda. I els adolescents, fins a 18 anys, podrien sortir sols de casa, de sis de la tarda a vuit del vespre.

En tots els casos es mantenen intactes les condicions i recomanacions actuals de confinament pel fa a al sortida d'adults, en relació al manteniment de distàncies de seguretat. Pel que fa a l'ús d'elements de protecció, al consellera de Salut, Alba Vergés, recomana l'ús de mascaretes de fabricació domèstica a nens a partir de 3 anys.

Les sortides, segons han explicat els consellers en la seva compareixença, estan pensades com "passejos per poder gaudir de l'aire lliure", però en cap cas serà un "retrobament amb la normalitat". En aquest sentit, continuarà restringit l'ús de parcs infantils de joc i els nens no podran beure ni menjar al carrer, entrar als comerços o utilitzar cap tipus de vehicle.

Aquestes normes, ha detallat Vergés, son de caràcter general i es podrien adaptar a la realitat territorial de cada municipi. Tot i que no s'ha detallat com ni què forma part de la part variable del pla, la consellera admet que "no és el mateix viure a l'àrea metropolitana de Barcelona que a un municipi petit de 500 habitants" i que aquesta diferència s'ha de poder reflectir.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS