En directe: Hot dance 80

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'associació El Defensor del Pacient ha enviat aquest dimecres una sèrie de peticions al govern espanyol i als de les comunitats autònomes per exigir més informació amb relació a la crisi sanitària.

L'associació, que formula les peticions a partir de les queixes i consultes rebudes i que fa extensives a totes les administracions competents, demana fer públics els estudis que expliquin un nombre major de contagis i defuncions a l'estat espanyol respecte a altres països europeus, així com aquells documents científics que justifiquin les decisions que s'han pres.

El Defensor del Pacient reclama que se centralitzi tota la informació actualitzada relacionada amb la pandèmia en un portal d'accés públic i de fàcil consulta.

L'associació insta el govern espanyol a homologar un mètode de recompte "rigorós" dels casos diagnosticats de coronavirus i defuncions.

També demana informar sobre la localització geogràfica dels casos; les sol·licituds de proves per detectar el virus i les defuncions de persones que, tot i no se diagnosticades de coronavirus, han mort per pneumònia o clínica compatible amb la covid-19. En el cas de Catalunya, el Departament de Salut fa uns dies que dona aquesta informació a partir del certificat de les funeràries.

També demana les estadístiques de les defuncions dels últims dos anys per zones geogràfiques per poder fer comparatives; informació sobre el nombre de tests realitzats i de quin tipus, i el nombre de pacients que està seguint l'atenció primària, tant telefònicament com de forma presencial.

El Defensor del Pacient demana reportar de forma "transparent" i detallada el material sanitari que s'ha entregat, tant de mesures de protecció com de tractament i tests, així com un informe de les compres fallides o de productes defectuosos.

L'associació demana a les administracions que informin sobre el nombre de contagis i defuncions entre els professionals sanitaris; els protocols de protecció als centres i les sol·licituds de material que no s'hagin atès.

A més, demana que es compensi el sobreesforç dels metges, infermeres i resta de professionals sanitaris, com zeladors, encarregades de la neteja i personal de manteniment, entre altres.

En les residències de gent gran, demana dades de les defuncions per covid-19 o per símptomes compatibles amb la malaltia; material que s'ha proporcionat als centres i trasllats d'usuaris que s'han fet o els que no s'han realitzat encara que s'havien demanat des de les residències.

Sobre les mesures per reduir el risc de contagi en la població, insta els governs a informar de forma clara sobre com accedir a les mascaretes i com utilitzar-les, i les mesures per protegir els treballadors en l'àmbit laboral. També sol·liciten informació precisa i comprensible del pla per als propers mesos i d'aquelles eventuals mesures que poguessin implicar monitoratge de moviments o ús de dades personals.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS