En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Diverses persones fent esport a les Gavarres avui dissabte. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha recordat que el desconfinament permet a partir d'aquest dissabte sortir a passejar i fer esport, amb les sabudes limitacions horàries i territorials.

"Però no es pot estar aturat ni xerrar en grup o rotllana", ha volgut deixar clar Simón, que per això ha justificat el tancament d'alguns parcs i jardins. "En aquests casos el control pot ser pitjor i més complicat", ha reflexionat en veu alta el coordinador del Ministeri de Sanitat.

"Entenc que s'aniran obrint amb les mesures necessàries, però la decisió final la tindrà cada municipi", ha puntualitzat Simón. "Hi ha risc de repunt si no es prenen seriosament les mesures de prevenció", ha alertat.

"És importantíssim mantenir les mesures de seguretat perquè no hi hagi transmissió un cop sortim al carrer", ha insistit el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries. "Hem d'aconseguir que les mesures de distanciament social es mantinguin", ha reblat Fernando Simón.

Pel que fa als fàrmacs per tractar la malaltia, els Estats Units ha autoritzat avui la utilització del Remdesivir, el coordinador del Ministeri de Sanitat ha mostrat el seu escepticisme. "S'han fet múltiples assaigs clínics arreu del món i encara cap ha mostrat una eficàcia suficient", ha recordat Simón.

"L'ús compassiu no permet saber si un fàrmac té un ús eficaç contra un virus, i pot acabar generant una falsa sensació d'efectivitat", ha pronosticat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries.

Finalment, Simón ha aplaudit que moltes comunitats autònomes "estan ja en una situació molt favorable" per anar pensant en la transició cap al desconfinament. "Per passar de fase entraran en joc diversos indicadors. Alguns seran obvis, com el descens del nombre de contagis o el control exhaustiu dels infectats, però també hi hauran criteris qualitatius", ha avisat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries.

"Basar-se només en un, dos o tres indicadors quantitatius no seria sensat. També es farà cas a d'altres valors qualitatius", ha precisat Simón, que ha assenyalat que tot plegat s'haurà de discutir amb les comunitats autònomes, províncies o entitats territorials.

Recordem que per fer esport o passejar s’ha de fer de 6 a 10 del matí o de 8 del vespre a 11 de la nit. Si es fa esport s’ha de realitzar de forma individual i no hi ha limitació de distància, però sempre dins el mateix municipi, per passejar s’ha de fer fins a un 1 km del domicili i es pot anar acompanyat d’una persona amb qui es convisqui.

Pel que fa a les persones majors de 70 anys, persones amb dependència o amb discapacitat, poden sortir de 10 a 12 del matí i de 7 a 8 del vespre, poden anar acompanyats d’un cuidador i no anar més enllà d’un quilòmetre de l’habitatge.

Pel que fa als menors de fins a 14 anys, poden sortir de 12 del migdia a 7 de la tarda, com a màxim una hora, i, acompanyats d’un adult a càrrec i amb 3 infants com a màxim i tampoc sobrepassar un quilòmetre de l'habitatge.

Es recorda seguir les mesures de protecció, distància de 2 metres, rentar-se les mans abans de sortir i quan es torna a casa i evitar aglomeracions. Les restriccions horàries per fer esport o passejar no s’apliquen als municipis de fins a 5000 habitants, es pot fer de 6 del matí a 11 de la nit.