En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Pla mitjà de l'acusat d'intentar matar una treballadora social de Salt al judici. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dimecres l'acusat d'intentar matar d'una ganivetada una treballadora social de Salt el 23 de novembre del 2018.

El judici s'ha fet enmig de mesures de seguretat contra la covid-19. A la sala de vistes, mascaretes, garantir les distàncies per evitar contagis i desinfectar el micròfon i la cadira on seuen els testimonis i els pèrits després de cada declaració.

Segons les acusacions, el processat va abordar la víctima per l'esquena mentre caminava per la plaça Sant Cugat de Salt. La víctima ha explicat al judici que treballa als serveis socials de la població i, juntament amb una companya de feina, anaven a fer una visita domiciliària.

Quan la víctima es va girar, el processat li va assestar una ganivetada al tòrax. La treballadora social ha relatat que, d'entrada, pensava que era un conegut que li feia la "típica broma" de tapar-li la cara per fer que es girés. Quan ho va fer, però, va veure un home que no coneixia de res que l'atacava. De seguida, la noia va caure a terra ferida mentre que un altre home que havia vist l'agressió va començar a cridar. L'agressor va llançar el ganivet amb el qual havia perpetrat l'atac i va fugir corrent.

La víctima ha relatat que li va veure la cara perfectament i que el va identificar en roda de reconeixement sense cap dubte. L'home que va identificar és l'ara acusat, Abdeslam El B.

El processat, que ha declarat al final del judici, només ha respost a les preguntes del seu advocat i ho ha fet per dir que, en el moment dels fets, era consumidor d'alcohol i de drogues i per justificar l'arrelament al país.

La principal discussió del judici se centra en si el processat tenia les capacitats afectades per un trastorn mental. A la sala de vistes han declarat un psiquiatre de l'Equip de salut mental per persones sense llar (Esmes) que el va visitar mentre el processat vivia al carrer, el psiquiatre del centre penitenciari i els dos forenses que li van fer el dictamen psiquiàtric posterior a la detenció. Tots han apuntat que pateix un trastorn mental, tot i que hi aprecien variacions.

El psiquiatre que el va atendre al carrer apunta que tenia una psicosi inespecífica que hauria aconsellat un internament voluntari (al qual s'hi va negar) però no suficientment accentuat com per activar un internament involuntari. El del centre penitenciari sosté que tenia antecedents toxicològics i un trastorn derivat de l'abús de substàncies. Els forenses conclouen que té un trastorn de l'espectre psicòtic per idees delirants.

Concreten que, segons ha anat explicant el processat, estava convençut que la víctima era una noia amb qui havia mantingut una relació al seu país d'origen, que s'havia canviat el nom i que el perseguia per perjudicar-lo. Per això, abans d'atacar-la amb el ganivet, li va arribar a punxar les rodes de la moto i havia atacat la seu de serveis socials de Salt perquè era on ella treballava.

Els forenses sostenen que pot mantenir una "aparença de normalitat" en altres aspectes de la seva vida però que fa una "interpretació delirant de la realitat" en relació a aquesta "sensació de perjudici" cap a ell.

Tot i que inicialment les acusacions demanaven fins a 15 anys de presó per un intent d'assassinat, a la fase de conclusions la majoria de les parts han modificat l'escrit d'acusació.

El fiscal inclou ara l'internament en un centre psiquiàtric penitenciari per un màxim de 10 anys. Manté l'expulsió del país però demana que es resolgui en fase d'execució de la sentència si es fa un cop complert l'internament psiquiàtric o si ha de continuar en pena privativa de llibertat.

La segona acusació particular s'adhereix a la petició del fiscal i li aprecia el trastorn mental. Benet Salellas, lletrat de la primera acusació en nom de la víctima, ha mantingut l'escrit d'acusació inicial. Considera que en el moment dels fets el processat "tenia perfectament conservades les seves facultats cognitives i volitives" i sol·licita 14 anys i 6 mesos de presó.

Com a conseqüència de l'atac, segons descriu Salellas a l'escrit d'acusació, la víctima va patir dues ferides al pit i la van haver d'operar d'urgència. Els forenses han apuntat que una de les ferides era molt greu i que requeria d'atenció mèdica urgent perquè la vida de la víctima perillava.

Va trigar 159 dies a curar-se i va estar tres dies ingressada a la UCI i vuit més a planta. Va necessitar fisioteràpia i rehabilitació per recuperar-se i, com a seqüeles físiques, li han quedat quatre cicatrius. A més, pateix un trastorn d'estrès posttraumàtic pel qual ha estat en tractament psicològic.

Per això, demana que l'acusat indemnitzi la víctima amb 30.000 euros.

Vota el número 1

Pel 7 de maig

COL·LABORADORS