En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un dels moments d'una videoconferència on es pot veure un agent equipat amb EPI. / Foto: Mossos d'Esquadra

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En aquest temps s'han promogut les compareixences dels detinguts per vies telemàtiques tots els dies de la setmana per evitar el contacte entre parts implicades.

En concret, des del 27 de març s'han fet 2.096 declaracions policials telemàtiques, entre detinguts i advocats, i 1.992 judicials, que consisteix en la presentació virtual dels detinguts a l'autoritat judicial.

Les 54 comissaries de Catalunya i l’Àrea de Custòdia de Detinguts de Barcelona disposen d’aquest sistema des del passat 27 de març, quan els detinguts van deixar de ser traslladats a seus judicials.

El nou model telemàtic suposa que des de les diferents dependències policials es gestioni directament la videoconferència amb tots els intervinents, és a dir, el jutge, fiscal, personal judicial, advocat, i traductor (quan és necessari). En alguns casos, i a petició del jutjat de guàrdia, fins i tot s’hi incorporen testimonis i víctimes.

Els Mossos d’Esquadra també s’han encarregat de les comunicacions telemàtiques entre els detinguts i els advocats, és a dir, el que serien les declaracions en seu policial, prèvies a la posada a disposició judicial dels detinguts. En total, des del passat 27 de març s’han realitzat un total 2.096 declaracions policials telemàtiques (detinguts i advocats) i 1.992 declaracions judicials (presentació virtual dels detinguts a l’autoritat judicial).

Només a la ciutat de Barcelona, els Mossos realitzen diàriament, de dilluns a diumenge, una mitjana de 70 videoconferències, entre declaracions judicials i policials. Això és el 40% del total a Catalunya.

El cap de l’Àrea Regional d'Instrucció d'Atestats i Custòdia de Detinguts, l’inspector Manel González, ha assegurat que el sistema "ha vingut per quedar-se" i ha fet referència a la tasca que s'està fent des de tots els àmbits per actualitzar tots els sistemes per aquesta nova realitat.

D'altra banda, els Mossos han assumit mesures extraordinàries en la gestió dels detinguts que tenen o presenten símptomes de covid-19. En aquests casos, s'activa un protocol diferent per aïllar els detinguts de la resta de persones detingudes i se'ls trasllada en altres dependències policial per evitar el contacte amb la resta de persones.

Els agents que s'encarreguen de al custòdia dels detinguts també prenen mesures excepcionals com per exemple portar equips de protecció individual, material d'higiene, desinfecció i neteja. Els EPI consten de granota, mascareta, guants de làtex i visera/ulleres protectores.

Els detinguts declaren també equipats amb material de protecció EPI per garantir la seguretat de la videoconferència. Durant l'estada a l'àrea de custòdia els detinguts porten mascareta fins a la sortida de les dependències policials, així com guants de làtex. Aquest material es destrueix a la sortida dels detinguts. El matalàs utilitzat també se sotmet a una neteja específica i la garjola es precinta a l’espera de la seva neteja i desinfecció.

Vota el número 1

Per l'1 de juliol

COL·LABORADORS