En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un treballador d'una empresa del sector càrnic de la demarcació de Girona. / Foto: arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La pandèmia també afecta les exportacions gironines. Les empreses gironines han fet vendes a l'exterior per valor de 496,25 milions d'euros, un 0.4% més en comparació al mateix període del 2019.

Segons l'estadística que publica periòdicament el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, el març marca un punt d'inflexió, perquè a mitjans de mes és quan la Moncloa va decretar l'estat d'alarma per la covid-19 i va començar el confinament. I també és el mes en què el virus va impactar de ple damunt l'economia. Tant l'europea com la mundial.

A comarques gironines, però, les dades per sectors evidencien com el coronavirus ha tingut una afectació desigual. Per una banda, durant el mes de març, l'agroalimentari gironí va continuar impulsant exportacions, arribant a créixer fins a un 22% i fent vendes a l'exterior per valor de 240,5 milions d'euros.

I dins l'agroalimentari, les càrnies continuen tenint una preeminència innegable. Al març, les exportacions d'aquest clúster es van situar en 165,94 milions d'euros, arribant a créixer fins a un 35% més d'un any per l'altre (ja que al març del 2019, es van fer exportacions de carn fresca i despulles d'animals per valor de 122,13 milions d'euros).

L'empenta de les càrnies es continua explicant per les exportacions a la Xina (afectada per l'epidèmia de la pesta porcina africana). De fet, només cal donar una ullada a les dades. Aquest mes de març, les empreses gironines van fer vendes de 68,72 milions d'euros cap al gegant asiàtic, pràcticament tres vegades més de les que s'hi havien fet al març del 2019 (25,05 milions d'euros).

Però si bé el coronavirus no ha afectat les vendes de carn, no ha passat el mateix amb d'altres indústries. De fet, les altres en importància de la demarcació, les químiques i la maquinària, sí que han patit l'afectació de la pandèmia.

Només durant el mes de març, per exemple, les exportacions del sector químic s'han enfonsat gairebé un 20% en comparació amb el 2019. I en el cas dels fabricants de maquinària, el descens de vendes encara ha estat més acusat, arribant a ser del 25%. Al març, un i altre sector, respectivament, van fer exportacions per valor de 81,4 milions d'euros i 29,89 milions.

Pel que fa a destins, si bé durant el mes de març les exportacions a la Xina van créixer, no ha passat el mateix amb d'altres mercats. El tancament de fronteres, el confinament i les mesures que els estats europeus han pres per frenar la covid-19 ha provocat que, de retruc, les vendes de les empreses gironines cap a la UE es refredin. Ha passat amb França, Itàlia, Alemanya, Portugal...

Si es comparen les exportacions gironines amb les de la resta de Catalunya, tan sols hi ha dues demarcacions que tanquin el mes de març sense descensos. Una és Girona (amb el tímid increment del 0,4%) i l'altra, Lleida (amb un augment de l'1%).

A Barcelona i Tarragona, però, les exportacions s'enfonsen un 12,2% i un 29,6%. I això també comporta que, durant el mes de març, les exportacions catalanes hagin davallat de mitjana un 13,2% (tancant el mes amb vendes per valor de 5.570,4 milions d'euros).

Tot i que l'impacte del coronavirus ja es comenci a deixar notar damunt el sector exterior gironí, el primer trimestre del 2020 es tanca amb números positius. En part, pel bon inici d'any que van viure les exportacions. I en part, perquè les dades de l'impacte de la pandèmia, de moment, només fan referència a quinze dies (a partir del moment en què es va decretar l'estat d'alarma per la covid-19, quan Europa també va tancar fronteres).

En concret, en comparació amb el mateix trimestre del 2019, les exportacions gironines han crescut un 9%. Entre gener i finals de març, les empreses del territori han fet vendes per valor de 1.463 milions d'euros (l'any passat, van ser-ne 1.343 milions d'euros).

Per sectors, en l'acumulat del trimestre l'agroalimentari gironí creix un 29%, fent exportacions per valor de 696,2 milions d'euros (dels quals 477,92 són de carn). Però les químiques, el segon sector en importància de la demarcació, ja davallen vendes en un 6,2%.

Vota el número 1

Pel 2 de desembre

COL·LABORADORS