En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La llar d'infants El Carrilet de Llagostera. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Al voltant d'un terç de les llars d'infants de Catalunya ha obert aquest dilluns, segons l'Associació Catalana de Llars d'Infants, l'Associació de Llars d'Infants de Catalunya i la Coordinadora d'Escoles Bressol de Catalunya.

Les associacions adverteixen que les llars d'infants han obert "per responsabilitat" i "assumint un greu perjudici econòmic" que les situa "en el terreny de la inviabilitat a mitjà termini".

També alerten que si no arriben les ajudes del Pla de rescat o d'altres de suport econòmic universal, moltes de les llars que ara han obert hauran de tancar. El 10% de llars d'infants de Catalunya ha tancat les portes de manera definitiva: 2.500 places menys i 1.200 llocs de treball extingits.

Les tres associacions destaquen en un comunicat aquest dilluns que les llars d'infants han obert "per responsabilitat amb les famílies, infants i la societat en el seu conjunt", en un "compromís compartit" per totes les escoles però que "no ha estat suficient perquè la majoria pogués obrir, ja que no es disposa dels recursos econòmics per poder-ho fer després de gairebé tres mesos sense ingressos".

En el comunicat, el sector assenyala que les mesures dictaminades per l'administració per poder obrir, després dels primers mesos de la pandèmia del coronavirus, "obligaven a una readaptació dels espais que, en molts casos, requereix una inversió econòmica que les llars d'infants no estan en condicions d'assumir".

Els centres que han obert aquest dilluns ho han fet amb una disponibilitat del 40 % de les places que en condicions normals ofereixen per les restriccions de les ràtios establertes. En la fase 2, són cinc infants per educadora i en la 3, deu alumnes, segons va anunciar el Govern aquest diumenge.

Les associacions parlen d'una situació "molt greu" i, al 10% de les llars d'infants que ha tancat definitivament, se n'hi afegiran més "en un termini no gaire llarg si no reben les ajudes econòmiques del Pla de Rescat al qual es va comprometre el Departament d'Educació i si no s'articulen mesures d'ajut econòmic immediat per a tot el col·lectiu", adverteixen en el comunicat.

El 10 % de llars d'infants que ha clausurat l'activitat es tradueix en uns 50 centres no integrats a primària. A la pràctica, són 2.500 places que no existiran al setembre per a les famílies i l'extinció de 1.200 llocs de treball.

D'altra banda, els representants de les llars d'infants catalanes valoren de forma positiva el canvi de ràtios anunciat pel Govern aquest diumenge, però demanen conèixer "de manera immediata quines seran les definitives, per poder planificar el curs i les plantilles de professionals per al 2020-2021". En aquest sentit, exigeixen al Departament d'Educació "planificació i directrius amb caràcter immediat".

Les tres entitats refermen la voluntat de tots els associats de poder obrir els centres "com més aviat millor en benefici de les famílies, els infants i el conjunt de la societat". "La societat no pot permetre's tenir un servei bàsic essencial com és l'educació 0-3 en un escenari de permanent improvisació i fent-ne molt complicada la pervivència", subratllen.

Vota el número 1

Pel 7 d'octubre

COL·LABORADORS