En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Joventut i la Secretaria de Salut Pública han iniciat aquest dimarts al matí un total de 15 sessions telemàtiques de formació.

Es realitzen per als 7.000 monitors i dirigents de lleure que aquest estiu assumiran el rol de responsables de prevenció i higiene a les activitats de lleure que organitzin les diferents entitats, institucions i empreses de lleure.

Aquesta figura és una de les principals novetats d’aquest estiu 2020 per garantir la realització del lleure educatiu per a infants i joves catalans si s’entra en la fase 3 de desconfinament. Així mateix, les activitats d’estiu hauran de complir amb les recomanacions de Salut per fer front a la presència de la pandèmia de la covid-19.

Uns 40 professionals de diversos perfils de la Secretaria de Salut Pública i procedents de les diferents regions sanitàries són els responsables d’impartir les formacions, que es faran a través de l'Aula Virtual de Joventut fins el 18 de juny.

Cada formació, d’un total de tres hores, constarà d’una primera part sobre prevenció, d’una segona sobre protecció i d’una tercera sobre seguretat alimentària, en la qual el personal instructor repassarà i respondrà dubtes sobre els protocols, guies i models recollits al repositori general per aquest estiu: estiuamblleure.cat.

Pel que fa a la prevenció, es donaran indicacions de com es pot transmetre la covid-19 entre infants i joves, així com les diferents mesures de protecció que cal seguir: afavorir la distància física amb criteri educatiu per evitar el contagi, recomanacions per a dormitoris, menjadors i lavabos, desinfecció d’espais concorreguts, rentat sistemàtic de mans, espais de quatre metres quadrats per participant o establiment de grups reduïts i estables de 10 persones màxim, entre d’altres.

Finalment, també es donarà compte dels criteris generals per a fer activitats segures i dels protocols per les diferents tipologies d’activitat (casals, colònies, acampades, rutes i camps de treball) així com del circuit que caldrà seguir en cas de detectar algun possible cas de covid-19 en algun participant.

En l’àmbit de la protecció, les formacions se centraran en aspectes generals de neteja, desinfecció i ventilació en centres de lleure, equipaments i materials o les instal·lacions aquàtiques.

Pel que fa a la seguretat alimentària, les sessions especificaran els criteris que hauran de seguir les instal·lacions amb cuina pròpia o amb càtering, les activitats amb àpats de carmanyola i les que disposin d’intendència.

S’espera que més de 7.000 monitors i caps de lleure s’inscriguin a les formacions, un procés que encara és obert. Aquesta formació és obligatòria per a tots els membres que assumiran el rol de responsables de prevenció i higiene en les activitats de lleure. L’existència d’aquesta figura és també obligatòria en totes les activitats, tal i com estableixen els protocols aprovats pel Pla Territorial de Protecció Civil.

Així mateix, d’acord amb el punt 3 dels criteris generals per a l’organització de les activitats del lleure educatiu a l’estiu 2020, aquests responsables seran els professionals de referència que hauran de formar i informar de com cal actuar als altres monitors i dirigents de l’activitat, els seus participants i les seves famílies (que hauran d’entregar una declaració responsable).

L’existència del responsable de prevenció i higiene va acompanyat d’altres mesures recollides al document, com són que cada activitat ha de presentar el seu pla d’higiene i salut, que hi haurà d’haver hidrogels a cada estança o que ni els participants ni les seves famílies no poden haver tingut simptomatologia els 14 dies previs a l’activitat, entre d’altres.

Els criteris generals per al lleure i els diferents protocols d’actuació i l’organització de les formacions s'han pactat entre la Direcció General de Joventut, la Secretaria de Salut Pública, el PROCICAT i el sector del lleure educatiu (federacions d’entitats i empreses de lleure), organitzacions d’infants i joves (CNIAC i CNJC), així com amb les entitats municipalistes de Catalunya (FMC i AMC).

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS