Llagostera Ràdio on-line

La roda de premsa de CCOO a les comarques gironines sobre el pla de xoc al sector turístic. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El sindicat de Comissions Obreres ha demanat crear una taula amb les administracions i els empresaris del sector turístic per consensuar un nou model.

La secretària general del sindicat a les comarques gironines, Belén López ha afirmat que tothom coincideix en què el model actual "és insostenible".

Per això creuen que cal una "reflexió" conjunta entre patronal, sindicats i administracions sobre el turisme actual.

Per a López, el futur del sector passa per apostar per un "turisme més arrelat al territori". Això significa que caldria potenciar més "experiències" o estades amb "un valor afegit", segons la secretària general. D'aquesta manera, unir el potencial paisatgístic, arquitectònic i patrimonial amb la gastronomia, la sostenibilitat o l'esport.

A més, Belén López ha apuntat que en la "reconversió" turística, les administracions hauran de vetllar perquè "les persones que hauran de treballa en altres sectors no quedin desemparades". De fet, la secretària general del sector ha apuntat que el nou model turístic que busquen fuig del "turisme de masses" i això representa menys places hoteleres, però de "més qualitat".

Per això, en paral·lel al disseny del nou model, caldrà buscar "sectors que puguin ser tractors de l'economia gironina", com ara l'industrial.

De tota manera, Belén López ha recordat que aquesta "transició" és un objectiu a llarg termini que ajudarà al territori gironí a sortir de la crisi generada arran de la pandèmia. El confinament i les mesures de restricció, però, obligaran a prendre mesures a curt termini per evitar que els treballadors del món turístic es vegin perjudicats per l'aturada dels establiments.

Des de CCOO han apuntat que la millor sortida per als treballadors seria l'acord per allargar els ERTO fins al setembre i, si es pot, "fins al desembre o més enllà". El secretari general de CCOO de Serveis de Catalunya, Ramón González, ha afirmat que la principal demanda a l'executiu de Pedro Sánchez és mantenir els expedients amb les mateixes condicions que s'han tingut fins ara.

També han celebrat que les taxes aeroportuàries a l'aeroport gironí hagin baixat "temporalment", ja que pot esdevenir un incentiu per a les aerolínies. Tot i així, el sindicat ha apuntat que caldria intensificar la connexió ferroviària amb el sud de França, ja que s'asseguraria una "mobilitat més sostenible" amb el principal mercat gironí.

Per altra banda, han fet un prec a la Generalitat per tal que aprovi un "subsidi" complementari a l'estatal per a tots els afectats per ERTO. Segons Ramón González, seria una mesura que ja aplica el País Basc i també altres països com Estats Units.

El secretari general de CCOO de Serveis de Catalunya ha indicat que ja hi ha mostres d'una "recuperació més ràpida del prevista" en el món de l'hostaleria.

Segons el sindicalista, durant la revetlla hi havia establiments a la Costa Brava amb "el 100% de l'ocupació permesa" . Per això creu que una vegada s'activi la mobilitat internacional i la majoria dels hotels reobrin es podria tornar a una certa normalitat abans del previst.

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS