Llagostera Ràdio on-line

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, reclama que els afectats per Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) rebin informació clara sobre les seves obligacions tributàries.

Ribó ha recordat que el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) es considera un pagador a efectes de l'IRPF, i que això pot provar que aquells persones no obligades a fer la declaració de la renda per uns rendiments de treball inferiors als 22.000 euros l'hagin de fer per haver tingut dos pagadors.

En aquest cas, el límit aplicable no és de 22.000 euros, sinó de 14.000 euros.

A més, alerta que un altre problema que es poden trobar és que, pel fet de tenir dos pagadors o més, la declaració surti a pagar a causa de les retencions suportades.

Aquest últim supòsit es podria produir pel fet que de manera general el SEPE aplica una retenció mínima sobre la prestació que abona als treballadors afectats per un ERTO. Per això, recorda que mentre s'estigui percebent la prestació de desocupació es pot sol·licitar que es retingui l'IRPF o que s'hi apliqui un percentatge superior.

Ribó reclama a les administracions que destinin esforços a informar els afectats per ERTO sobre les seves obligacions tributàries, i que la informació es transmeti de forma "clara i suficient" ja en el procediment de tramitació de la prestació, "de manera que es podria incorporar els advertiments fiscals oportuns en la resolució".

A més, el Síndic recorda que els ajuts o subvencions que es puguin rebre per fer front a les dificultats econòmiques derivades de la covid-19 també tenen efectes fiscals. També reclama que es facin les advertències fiscals adequades i demana que es valori la conveniència d'afegir aquests com una exempció en la llei de l'IRPF.

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS