En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat aquest dijous l'obligatorietat de portar mascareta a partir dels sis anys tant a l'aire lliure com en espais d'ús públic, tot i poder-hi mantenir la distància de seguretat.

En concret, el text estableix que és obligatori "a la via pública, als espais a l'aire lliure i a qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert al públic, amb independència del manteniment de la distància física interpersonal de seguretat".

La resolució, signada per la consellera de Salut, Alba Vergés, i el d'Interior, Miquel Buch, manté les exempcions per raons personals i de naturalesa de l'activitat ja recollides en el document del 18 de juny. L'incompliment se sancionarà amb una multa de 100 euros.

Pel que fa a les exempcions, no serà obligatòria per a les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada pel seu ús o que, per una discapacitat o dependència, no es tingui autonomia per a treure-se-la o bé presentin alteracions de conducta que ho facin inviable.

Tampoc serà obligatori quan es faci exercici físic esportiu a l'aire lliure ni en els supòsits de força major o situació de necessitat. Finalment, també n'exclou l'ús "quan per la pròpia naturalesa de les activitats resulti incompatible".

Tot i que la resolució no ho concreta, el director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Xavier Llebaria, va explicar aquest dimecres que s'aplicarà un criteri de "sentit comú" en l'obligatorietat de dur mascareta a la platja. En aquest sentit, va matissar que "evidentment" no cal portar-la per banyar-se o per prendre el sol i va assegurat que la situació fa pensar que "no hi hauria cap risc en allò que un fa normalment a platja, que és banyar-se i prendre el sol". Per contra, sí que tindria sentit portar-la a l'entrada a la platja o si es fa un passeig, va afegir.

D'altra banda, la resolució especifica que correspon als ajuntaments i a la Generalitat les funcions de vigilància, inspecció i control de les mesures establertes i que l'incompliment de les mateixes serà objecte de règim sancionador.

Per argumentar la mesura, el text afirma que la detecció de diversos brots i l'increment de nous casos de persones asimptomàtiques "obliga a reforçar les condicions d'ús de les mesures de protecció i, específicament, l'ús de la mascareta".

Amb aquesta mesura "més restrictiva" es vol "minimitzar el risc de transmissió comunitària del virus SARS-CoV-2, sense recórrer a altres mesures més dràstiques des del punt de vista d'afectació de les llibertats de les persones".

Vota el número 1

Pel 20 de maig

COL·LABORADORS