En directe: El xou de la sostenibilitat

 Llagostera Ràdio on-line

La zona de la depuradora de la planta d'Hinojosa a Sarrià de Ter. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A finals de l'any passat, Hinojosa de Sarrià de Ter va engegar un nou paquet d'actuacions per reduir la fortor que desprèn la paperera.

S'emmarcaven dins una nova fase, la segona del Pla de Gestió d'Olors (PGO) que va redactar l'empresa, amb l'objectiu de complir allò que fixa l'ordenança municipal de Sarrià de Ter (que estableix el límit en 3 unitats d'olor per metre cúbic).

A priori, les diferents actuacions es preveien enllestir aquest desembre. Però ara, la companyia escurça aquest termini i el situa a finals de setembre. A més, el gerent d'Hinojosa Paper, Manuel Otero, subratlla que, de fet, el gruix d'actuacions ja estan fetes i que ara les fortors pràcticament es redueixen al perímetre de la fàbrica.

En aquesta segona fase del PGO, les actuacions s'han centrat a la zona de la depuradora, principal focus de les males olors. Per fer-se'n una idea de la seva capacitat, Orero explica que la instal·lació seria equiparable "a la d'una que donés servei a 150.000 persones".

Diàriament, la planta de Sarrià capta 2.500 metres cúbics d'aigua del riu Ter (105.000 litres cada hora) que es destinen a fabricar paper. De tot aquest volum, un cop depurada, el 95% de l'aigua es retorna al riu, i tan sols un 5% es converteix en vapor.

Durant els darrers mesos, Hinojosa ha cobert la majoria de basses –o tancs- de la depuradora. En concret, el pou d'entrada, l'homogeneïtzador, el decantador primari, el TPA i l'espessidor de fangs. A més, s'ha instal·lat un sistema estanc de descàrrega de llots (és a dir, els sòlids que queden després de depurar l'aigua, com ara la fibra de paper).

Per depurar l'aire que queda dins els tancs, s'han instal·lat filtres provisionals de carbó actiu. De moment, s'estaran aquí fins que, passat l'estiu, se substitueixin per la solució definitiva: un biofiltre que s'encarregarà de neutralitzar les diferents partícules que emeten pudors.

Manuel Orero explica que, precisament, allò que s'està fent ara és analitzant quines són aquestes partícules. Hinojosa produeix paper a partir de cartró reciclat i, com concreta el gerent, "la matèria primera que ens arriba té components orgànics, que són els que també desprenen olors. "Per exemple, quan es llança una caixa de pizza, hi queden restes de salsa de tomàquet", diu Orero.

El gerent també explica que tot aquest procés no es podia fer abans d'engegar la fàbrica, sinó que calia atacar les males olors un cop les màquines es posessin en funcionament. "L'única manera d'identificar aquestes olors és un cop la fàbrica ja està en marxa; aleshores es poden agafar mostres, analitzar-les i veure quines són les partícules que generen olor", concreta Orero.

El gerent d'Hinojosa Paper explica que, a partir d'ara, allò que hi pot haver són "episodis puntuals de pudors". Orero també diu, però, que en els darrers dies s'han reunit amb les associacions de veïns i amb l'Ajuntament, i que la sensació que els ha quedat és que "les molèsties s'han reduït significativament". De totes maneres, però, també avança que, un cop enllestit el PGO, si continuen les queixes, Hinojosa continuarà estudiant més mesures per reduir les fortors "amb independència" que la planta compleixi la normativa municipal".

Orero també ha posat xifres a la inversió que la companyia ha fet per reduir els sorolls i les olors. I ho ha situat en més de 3 milions d'euros (MEUR). El gerent també ha dit que, d'ençà que l'empresa va començar a aplicar mesures a partir del 2018, pot semblar que s'hagi trigat molt a completar-les. "Però al sector industrial, un termini de dos anys és relativament curt", ha concretat.

Els sorolls i les pudors d'Hinojosa han estat una constant en els darrers anys. I de fet, s'han traduït en tres multes imposades per l'Ajuntament de Sarrià de Ter (dues per sorolls i una tercera per olors).

Segons explica l'alcalde, Narcís Fajula, l'empresa ha pagat les dues primeres, que pujaven a 900 i a 12.000 euros. I la tercera es troba en mans del jutjat, perquè l'empresa la va recórrer.

La planta d'Hinojosa de Sarrià de Ter té una cinquantena de treballadors en plantilla, a més de generar uns 210 llocs de treball indirectes. L'empresa preveu arribar a fabricar aquest 2020 unes 100.000 tones anuals de paper, a partir de paper i cartró reciclat (en bona part, procedent d'envasos recuperats de la zona).

Aquest paper, després s'envia a les altres plantes que el grup té a Pacs de Penedès i Cardedeu. Aquí, es converteix en planxes de cartró, que després s'encunyen i se'n fan caixes.

El gerent d'Hinojosa Paper explica però que la companyia vol fer una "aposta ferma" per Sarrià de Ter. I per això, ja ha reconvertit part de les antigues instal·lacions de la Torraspapel en una planta d'embalatges, amb la intenció que la fàbrica abasti tots els processos de producció.

De moment, aquí s'hi han començat a fer caixes amb el cartró que arriba des de Pacs de Penedès (perquè la maquinària per convertir el paper en cartró és cara, i la companyia vol anar pas a pas). Però Orero ja avança que, dins el pla estratègic d'Hinojosa per a Sarrià de Ter s'hi inclou també la fabricació i el processat de cartró. "Tenim espai disponible, té tot el sentit del món i això, de retruc, també implicarà més llocs de treball", conclou el gerent.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS