En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un dels tècnics que han participat en l'operatiu d'aquest dijous al barri de la Font de la Pólvora de Girona. / Foto: Eli Don (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els tècnics han comprovat que diversos comptadors estaven cremats per les sobrecàrregues provocades arran de les punxades al barri de la Font de la Pólvora de Girona.

Un cop detectat on hi havia el frau, la policia ha anat notificant als inquilins de l'habitatge la infracció, si bé en molts casos no han obtingut resposta.

Durant tot el matí, els tècnics d'Endesa han fet 353 inspeccions en instal·lacions elèctriques de sis carrers del barri. En concret, han anat a una vintena de blocs de pisos del carrer Castanyer, Roure, Avellaner, Pruner, Acàcia i l'Avinguda Font de la Pólvora.

En total, han detectat 78 connexions manipulades. Això suposa un 22% del total de les inspeccions fetes. Aquesta, però, no suposaria una fotografia real, ja que la companyia ha explicat que han fet un anàlisi de la càrrega de les línies elèctriques i han detectat que en el moment de la inspecció ha baixat un 66% en algunes d'elles.

Això vol dir que hi ha hagut una desconnexió important per part d'alguns veïns, fet que fa sospitar Endesa que el frau és més important del que han trobat. De fet, per la companyia es tracta d'un fet "regular", ja que la darrera inspecció al barri que es va fer el 5 de febrer, de les 284 inspeccions realitzades només van trobar 29 fraus.

A més, cal tenir en compte que tan sols la meitat dels habitatges revisats tenen un contracte legal amb l'empresa, si bé això no vol dir que no cometin la infracció, ja que es pot manipular el comptador.

En algun cas, fins i tot, el quadre estava cremat com a conseqüència de les sobrecàrregues produïdes per les punxades que fan saltar la llum "gairebé cada dia". Els tècnics han anat acompanyats per diverses dotacions de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de Girona dels Mossos d'Esquadra, unitats de Seguretat Ciutadana, que han rebut el suport de la Policia Municipal de Girona.

Els talls de llum en blocs de pisos de Font de la Pólvora és un problema constant del barri i que ha generat queixes entre bona part dels veïns. Això ha fet que el consistori engegués una campanya per tal de regularitzar la situació d'aquells domicilis que tenien la llum punxada i que provocaven talls de llum.

A través del projecte de la sectorització el govern municipal pretén minimitzar les afectacions, ja que ha de permetre que només quedi a les fosques aquell bloc de pisos on hi ha una sobrecàrrega provocada pel frau.

La iniciativa de la sectorització va començar al carrer Mimosa amb la instal·lació d'armaris metàl·lics als davant de cada edifici, a dins dels quals hi ha els fusibles. A partir d'aquí, el consistori ha anat estenent la mesura a d'altres carrers del barri.

El desplegament d'aquesta mesura ha quedat aturat per la pandèmia i des de l'Ajuntament consideren que "encara és aviat" per saber si ha funcionat o no en les zones on s'ha començat a aplicar, com al carrer Mimosa.

"El covid no ens ha permès fer el porta a porta i parlar amb els veïns per poder-los informar, tal i com teníem previst", explica la regidora de Drets Socials, Núria Pi.

Per això, des de l'Ajuntament de Girona tornen a demanar que els veïns regularitzin la seva situació per tal que s'acabin la problemàtica. Pi recorda que es van contractar professionals expressament per tirar endavant aquest pla. "Estan a la seva disposició", assenyala la regidora que deixa clar que l'objectiu del govern municipal és el de "defensar" aquells que "no tenen cap culpa d'aquests talls".

Pi lamenta "l'alt nombre de connexions fraudulentes" i diu que el que indica és que "cal fer més controls" com el que s'ha dut a terme aquest dijous, ja que a través de l'àrea de Drets Socials no tenen "prou força" per poder-ho frenar.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS