En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El conseller Jordi Puigneró, els doctors Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà, el director del CIDAI Marc Torrents, i el director de 5G a la Mobile World Capital Eduard Martín, davant la seu d'Eurecat. / Foto: Aina Martí (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Neix l'Observatori Epidemiològic, un projecte que espera millorar la prevenció d'epidèmies gràcies a tecnologies avancades Big Data i Intel·ligència Artificial.

Amb un pressupost de 600.000 euros, el 50% dels quals ha aportat la Generalitat, la iniciativa espera generar a mitjans de 2021 una eina de suport en la presa de decisions basada en models epidemiològics per preveure futures epidèmies.

El projecte ha aconseguit unir actors tecnològics com Eurecat, el Cidai, el Barcelona Super Computing Centre o la Mobile World Capital; institucions mèdiques i de salut com l'Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació Lluita contra la Sida; i centres educatius com la Universitat de Girona o la Rovira i Virgili.

Fins a finals d'any, l'Observatori explorarà dades sanitàries, meteorològiques, de telefonia mòbil o censals recollides en dues etapes diferents, entre octubre de 2018 i maig de 2019 i el mateix període de l'any següent, cosa que permetrà comparar i predir "patrons d'evolució" a partir de la grip i la covid-19 i crear un model més precís de previsió, ha dit Marc Torrent, director del Centre per a la Innovació en Tecnologia de Dades i Intel·ligència Artificial, que s'encarregarà de la coordinació tecnològica del projecte.

En una segona fase, s'elaborarà una eina que automatitzi tot el coneixement processat en indicadors per mitigar les epidèmies fent ús de tecnologies d'intel·ligència artificial com el 'machine learning'. En aquest punt, s'estudiarà incloure dades diferents com mostres d'aigües residuals, dades econòmiques o fins i tot extretes de les xarxes socials, per mesurar "l'impacte emocional" de la pandèmia, ha apuntat Torrent.

Les simulacions de l'Observatori serviran per prendre decisions molt més encertades sobre aspectes pràctics com quina reducció de transmissibilitat es pot atribuïr a l'ús de mascaretes, quants contactes s'han de detectar per poder parar el virus o en quin moment exacte s'ha de començar un confinament, ha dit Oriol Mitjà, metge investigador de la Fundació Lluita contra la Sida. "Són preguntes molt pràctiques que tots hauríem agraït poder respondre amb una evidència científica", ha dit Mitjà, que creu que aquest projecte s'ha d'entendre com "una aposta de futur".

En aquest sentit, Bonaventura Clotet, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, centre on s'ubicarà l'Observatori, ha dit que la recerca ha de combinar l'ús d'eines de processament de dades per predir nous brots amb el desenvolupament de tractaments que frenin la propagació de la covid-19, cosa que s'aconseguirà en "mig any". Per tant, segons Clotet, una eina com l'Observatori "és essencial no només per la covid-19 sinó per moltes altres que puguin venir".

Eduard Martín, CIO i responsable de 5G a la Mobile World Capital ha deixat clar que no es tracta d'una "eina de traçabilitat" sinó que permetrà "analitzar estats d'un procés epidemiològic" per millorar la capacitat de decisió de l'administració i de la societat. Martín ha assegurat, a més, que les dades que s'analitzaran no es podran individualitzar ja que el projecte complirà amb totes les normatives de privacitat i seguirà les recomanacions del Comitè Europeu de Protecció de Dades.

El projecte està dirigit principalment a professionals del sistema sanitari però també tindrà usos en l'àmbit de la mobilitat o l'educació, ha indicat Torrent.

La meitat del finançament de la iniciativa l'aportarà la Generalitat que veu l'Observatori com "un projecte important de país" que ha d'ajudar Catalunya a ser un "país digital", ha explicat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.

Preguntat sobre si l'estudi podrà disposar de "dades bones" tenint en compte les diferències que hi ha de balanços oficials de contagis actualment, el conseller ha defensat que tot i alguns errors no es pot dubtar amb caràcter general de les dades de les administracions públiques.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS