En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La collita de Poma de Girona en un camp del Baix Empordà. / Foto: Marina López (arxiu ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El consell comarcal s'ha reunit amb representants de les empreses del Baix Empordà que aglutinen més temporers, una trobada que sorgeix per evitar que es pugui produir una situació la del Segrià a la comarca.

Per això, han proposat una col·laboració entre el consell comarcal, la Generalitat i les empreses agrícoles per coordinar la situació dels temporers en cas que pugui haver-hi un rebrot de la covid-19.

En una reunió prèvia amb els alcaldes de municipis amb terreny agrícola i fruiter al seu municipi van llistar aquells equipaments que podrien servir per allotjar temporers.

Actualment les empreses Girona Fruits i Cooperativa Costa Brava aglutinen un 90% dels productors de la comarca. La collita de la poma requereix dels serveis d'entre 1.500 i 2.000 persones. Entre el 40 i 50% són fixes, un 30% són fixes discontinus i el 20% restant són treballadors temporals puntuals.

La incorporació dels temporers és progressiva, efectuant-se en tres períodes com són a l'agost, al setembre i la resta s'incorporen al novembre per acabar la recollida.

El Consell Comarcal ha proposat establir una coordinació amb la Generalitat de Catalunya (Departaments de Salut, Treball i Agricultura), el mateix consell (en representació dels Ajuntaments) i les empreses del sector per oferir una informació actualitzada als temporers informant del risc que implica la collita.

També es vol tenir un control dels allotjaments, incidint en la coordinació dels espais.

En el cas del Baix Empordà, remarquen que una part important dels temporers resideixen de forma habitual a la comarca, pel que no necessitarien cap allotjament extraordinari.

El president Joan Manel Loureiro ha subratllat que tot i que la situació a la comarca és molt diferent a la de Lleida "per volum i per tipologia de temporers" volen ser "previsors" i comptar amb protocols "per si s'esdevingués un rebrot de covid-19".

Vota el número 1

Pel 6 d'octubre

COL·LABORADORS