En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Acadèmia Catalana de la Música ha presentat el pla a diversos departaments del Govern: Presidència, Cultura, Economia, Treball i Empresa.

Segons el seu president, Gerard Quintana, tot i la declaració de la cultura com a bé essencial per part del Govern, el sector musical, i en especial el d'iniciativa privada, se sent "menystingut", es troba sense ajuts efectius per rescatar-lo.

"Ens trobem amb una mancança estructural ja endèmica que ve de temps enrere", ha dit Quintana, que considera que això fa molt difícil fer efectives les mesures que proposa el Govern, que a parer seu donen la impressió "enganyosa" de ser la solució. Però, per a ell, les mesures arriben tard i cal dotar-se d'un pla de viabilitat.

Quintana ha criticat que tot i la declaració de bé essencial de la cultura, el sector espera un marc normatiu que doti de sentit aquesta declaració, que d'altra manera només "esdevindrà un gest", ha afirmat. "És molt necessari parlar de la paradoxa d'una bé essencial, i el tractament que reben els ensenyaments artístics no prioritzades com a bé essencial", ha afegit.

Tanmateix, Quintana ha lamentat la manca d'estructuració del sector i la seva desregulació laboral. Per exemple, ha citat que només un 15% s'ha pogut acollir als ajuts extraordinaris perquè era indispensable aportar 15 altes de concerts fets: "Ara, al mes d'octubre, quants músics poden aportar 15 concerts fets?". Davant d'això, ha considerat que el sector és molt vulnerable i a banda passa per una estigmatització "des del primer moment" de la pandèmia. "Hem de mirar el futur i és incert per tots. La perspectiva de futur és preocupant. No hi ha una contractació prevista ni un canvi d'actitud pel món municipal", ha manifestat Quintana.

Per la seva banda, el vicepresident de l'acadèmia, Lluís Torrents, ha lamentat que "plou sobre mullat", ja que la crisi està afectant un sector que venia d'una crisi estructural amb una sèrie de deficiències arrossegades durant dècades, tant en l'àmbit de normativa com en de la percepció. Ha precisat que "el grau d'incidència d'aquest sector és molt més gran", i que gran part del col·lectiu fa set mesos que no treballa.

Igualment, ha lamentat que la represa de l'activitat ha estat "més per qüestió de militància i activisme cultural que no perquè això sigui realment rendible econòmicament". Davant d'aquesta situació, ha demanat una interlocució "clara i definida" amb les administracions, especialment amb els departaments que tenen més pressupost, donat el poc pes del departament de Cultura al Govern en l'àmbit pressupostari, ha considerat.

"Hem de fer el possible perquè el sector no caigui", ha reivindicat Torrents, que considera que no tot implica demanar diners, sinó que això també inclou gestió política, de manera que entre les mesures del pla hi ha, per exemple, ajudar a aturar l'endeutament d'autònoms i empreses, ja que "no té sentit" que aquests demanin préstecs per a pagar uns impostos per a no tenir activitat.

Finalment, el vicepresident Guillem Arnedo ha destacat que la situació dels músics és "absolutament desoladora", perquè la reducció de l'activitat és dràstica, ja des de l'anul·lació del Mobile World Congress, i que la perspectiva de futur és "desoladora".

Sobre la represa de l'activitat, ha dit que la remuneració és escassa o directament inexistent. Ha agregat que "a sobre els ajuts que s'han articulat han estat insuficients", ja que només un 15% han pogut accedir a l'atur per als artistes, i ha advertit: "Fins que no tinguem un sector ordenat i estructurat, les ajudes no podran ser viables".

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS