En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern ha confirmat que tanca bars i restaurants i imposa noves restriccions d'aforament a comerços i actes culturals per frenar els contagis de coronavirus.

"Cal actuar avui per evitar un confinament total en les properes setmanes", ha assegurat en roda de premsa el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès. "La salut és el més important", ha afegit, remarcant que cal actuar "amb contundència" per evitar "de totes-totes" un nou confinament.

Aragonès ha dit que el Govern és conscient que pren "decisions difícils" amb conseqüències econòmiques i socials però ha remarcat que són "del tot imprescindibles per fer front a la primera envestida de la segona onada de al pandèmia".

Les noves mesures aprovades pel Procicat deixen sense efecte les resolucions aprovades en les últimes setmanes a nivell territorial, i unifiquen els criteris a tota Catalunya. A banda d'impulsar restriccions, el Procicat també recomana evitar els desplaçaments fora del municipi de domicili per limitar la mobilitat.

Les restriccions inclouen la petició de fer les classes universitàries teòriques virtualment, que les universitats ja han atès i que aplicaran des d'aquest dijous, així com la recomanació a les empreses de fer teletreball sempre que sigui possible. A més, als centres de treball s'han d'extremar les mesures de prevenció i higiene i promoure entrades esglaonades per evitar concentracions de gent.

En el sector comercial, el Govern preveu el tancament de tota activitat que impliqui el contacte físic, amb l'excepció de les perruqueries. En els centres comercials i establiments amb més de 400 metres quadrats caldran controls específics d'accés, més enllà de la restricció d'aforament al 30%. També s'hauran d'habilitar fluxos de pas per evitar l'encreuament de gent. Les zones comunes als centres comercials estaran tancades.

Els clients de les botigues sempre hauran de mantenir una distància d'1,5 metres amb la resta de persones i, quan no sigui possible per les peculiaritats del comerç, s'haurà de restringir l'aforament a una sola persona per cada compra.

Als hotels, les zones comunes només podran comptar amb un 50% de l'aforament. Els gimnasos i equipaments esportius hauran de treballar amb cita prèvia i un aforament del 30%. També queden suspeses quinze dies les competicions esportives d'àmbit català de tot tipus, ja siguin federades, escolars o privades. A més, hauran de tancar les instal·lacions poliesportius que no tinguin controls d'accés per vigilar l'aforament.

El sector cultural patirà una nova restricció del 50% de l'aforament, i cinemes, teatres i sales de concerts hauran de tancar, com a molt tard, a les onze de la nit. Els seients sempre s'hauran d'assignar prèviament. La mesura també afecta espectacles públics o altres activitats recreatives. Museus, biblioteques i monuments es mantindran oberts.

Entre les restriccions també hi ha l'obligació de tancar els parcs i fires d'atraccions així com les estructures desmuntables recreatives. Parcs i jardins, i parcs infantils dels municipis, hauran de tancar a les vuit del vespre.

El Govern manté la prohibició de fer reunions de més de sis persones, ja siguin en l'àmbit públic com privat. A més, fora de casa aquests grups de sis persones no podran ni menjar ni beure.

Les limitacions de reunions no inclouen les activitats de feina, de culte, els enterraments o l'ús del transport públic. Tampoc afecten les activitats escolars ni les de lleure infantil. Això sí, els actes religiosos i de culte tindran una limitació del 50% en l'aforament.

El Govern preveu que les mesures entrin en vigor entre dijous i divendres i tenen una durada inicial de 15 dies. Les restriccions han de rebre l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha instat la ciutadania a "reduir al màxim la mobilitat, limitar les relacions i trobades socials i promoure el teletreball en la mesura que sigui possible". "Estem en una situació de risc de rebrot alt i demanem a tothom que limiti els desplaçaments fora del domicili", ha remarcat. "Haurem de fer sacrificis de la nostra quotidianitat (...). Si no ho fem, les restriccions seran més severes", ha afegit.

Decisions "doloroses"

El Govern admet que el tancament de bars i restaurants és una mesura "dolorosa" i "difícil" pel sector de la restauració, però creu que és "l'única forma de tallar d'arrel un espai on la ciutadania es relaxa en excés i contribueix a la propagació de la pandèmia", ha dit el conseller d'Economia i Hisenda. La bateria de mesures anunciades aquest dimecres, segons Aragonès, són un "pas imprescindible". "Sabem que a la primavera passada vam perdre massa vides i és imprescindible anticipar-se de nou a la segona onada", ha recalcat.

"És una mesura dolorosa, ho sabem, però ens comprometem a prendre mesures per acompanyar el sector. Aquest esforç col·lectiu és necessari si no volem arribar de nou al límit del col·lapse del sistema sanitari. Cal actuar ja", ha assegurat.

D'altra banda, Aragonès ha afirmat que d'aquí a 15 dies es valorarà la continuïtat de les mesures i es veurà "quines es poden aixecar" o no.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha volgut conscienciar la població de la idoneïtat de les mesures i la seva necessitat actual, i no abans ni després. Vergés ha explicat que fins fa dues setmanes es detectaven uns 7.000 positius cada set dies, amb un 6% de positius d'entre totes les PCR fetes, amb una situació més o menys estable. Ara s'ha passat a 12.000 positius els últims dies. Per això ara cal endurir les mesures, sense arribar al confinament total com a la primavera, ja que les xifres no són equiparables, ha dit, però creu que si no es prenen ara, es podria arribar a un confinament més dur d'aquí un temps.

Per això, ha demanat comprensió i compromís a tota la ciutadania, i ha comparat la situació i les mesures de Catalunya amb les de França, Regne Unit, Alemanya, Itàlia o Bèlgica. "Les mesures són difícils, però útils" per evitar mesures més contundents i dràstiques com el confinament total de la primavera. "No estem en aquesta situació, però no hi volem ser", ha conclòs.