En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes han acordat un marc de restriccions comunes en funció de quatre nivells d'alerta que no menciona explícitament el toc de queda.

L'aplicació del toc de queda no s'ha concretat a la reunió del Consell Interterritorial de Salut d'aquest dijous a la tarda però sí que s'ha aprovat el document del govern espanyol que homogeneïtza les mesures que cal prendre segons si el risc de transmissió és baix, mitjà, alt o molt alt.

El nivell tres o alt contempla mesures com el tancament de locals a les 23 hores, la limitació a un màxim de sis de les trobades socials o la recomanació de no sortir dels domicilis. També hi ha la limitació d'aforament d'un terç en espais tancats de locals comercials o vetlles i enterraments així com instal·lacions esportives o acadèmies. En activitats culturals serà del 50% sempre que es mantingui un seient de distància entre diferents grups de convivència.

El nivell quatre o molt alt suposarà sumar a aquestes restriccions "mesures excepcionals".

El text menciona la possibilitat d'haver de declarar l'estat d'alarma en el cas que l'adopció d'aquests mecanismes ho requerissin, com podria ser el toc de queda. Tanmateix, el document no fa explícita aquesta possibilitat.

Seran les Comunitats Autònomes les que decidiran quan i quines mesures s'apliquen, informant-ne abans al Ministeri de Sanitat.

Els llindars per determinar si hi ha risc molt alt o nivell quatre són una incidència acumulada de casos en 14 dies de més de 250 per cada 100.000 habitants, una ocupació de llits d'hospital per casos covid-19 de més del 15% o de llits d'UCI de més del 25%, entre d'altres.

D'altra banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat  al govern espanyol disposar de les eines jurídiques per poder aplicar mesures de restricció de mobilitat, com el toc de queda, quan el Govern decideixi, si és necessari i en funció dels criteris científics.

Així ho han indicat fonts del Departament de Salut després de la reunió del Consell Interterritorial amb el Ministeri de Sanitat i les altres comunitats autònomes.

Salut insisteix que no descarta cap mesura per reduir els contagis davant de la situació actual de la covid-19 i vol saber la fórmula jurídica que permetria decretar un toc de queda. Per això la consellera ha reclamat un informe sobre el paraigua legal que podria sustentar aquesta mesura.

Fa dies que hi ha sobre la taula la possibilitat d'implantar un toc de queda a l'estat espanyol davant de les altes taxes de contagi del coronavirus i després que altres països d'Europa ja hagin decretat aquesta mesura.

Vota el número 1

Pel 16 d'abril

COL·LABORADORS