En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El Ple telemàtic de l'Ajuntament de Llagostera del passat dimecres.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Ajuntament de Llagostera ha aprovat inicialment les ordenances fiscals del 2021 amb el vot favorable de l'equip de govern (ERC i CUP-Alternativa), el vot contrari de Junts per Llagostera i l’abstenció del PSC.

Unes ordenances que congelen l’impost sobre bens immobles (IBI), tant el rústic com l’urbà. Tot i això s’ha fet un canvi de redactat de l’apartat sobre el recàrrec del 50% de l’IBI per aquells habitatges buits permanentment i així poder-lo cobrar.

El regidor d’Hisenda, David Parron, va explicar al Ple del passat dimecres que “l’Ajuntament no te un afany recaptatori amb aquesta mesura, si no que el que es vol és mobilitzar el parc d’habitatges de lloguer a Llagostera”. Una mesura que s’ha pres pensant tant en els grans tenidors però també en els petits tenidors.

Segons Parron “qui te habitatges per llogar sòl especular, tant el gran tenidor com el petit. Nosaltres no obliguem a ningú a posar-los a lloguer, però son mesures que creiem bones per ampliar el parc d’habitatges. Quan toques la butxaca a la gent s’ho repensen”.

El regidor va explicar que el recàrrec del 50% per a tots aquells habitatges desocupats s’aplicarà en el termini de 2 anys. Així, quan es detecti que no hi viu ningú, es posaran en contacte amb el seu propietari, i que haurà d’acreditar que està ocupat o desocupat. En el moment que s’acrediti que no hi viu ningú, s’incorporarà al registre d’habitatges buits. Tot i això, durant dos anys el propietari podrà posar-lo a lloguer i no s’aplicarà el recàrrec. En aquest sentit es manté la bonificació del 95% de l’impost per a aquells habitatges que s’incloguin dins la borsa de lloguer municipal.

D’altra banda, s’apujarà la taxa d’escombraries, amb un augment del 5% i el 10%. Pel que fa al 5% serà per a bars, restaurants i establiments comercials, mentre que per a fàbriques, tallers i habitatges l’increment serà del 10%. Però també hi haurà una rebaixa de la taxa del 17% per aquells locals que no tenen ús específic, i per aquells establiments que tenen gestió privada de residus i on l’Ajuntament no més els fa la recollida de l’orgànica i el rebuig, es pagarà només el 40% i no el 70% com passava fins ara.

Parron també va detallar que es mantenen les bonificacions que poden arribar fins al 40% per participar de manera correcta en la recollida selectiva o tenir hàbits evidents de reducció de residus i estar inscrits a la campanya Compromís Residu Zero.

Segons David Parron, aquest augment a la taxa d’escombraries bé donada per l’augment del 2% que es farà al salari del personal de l’Àrea de Medi Ambient . També s’ampliarà la dedicació laboral d’un treballador per realitzar tasques d’educació ambiental, ja que segons Parron “últimament ens trobem abocaments incontrolats i un mal ús del servei de recollida porta a porta”.

Un dels altres aspectes que fan que hagi d’augmentar la taxa, és el contracte amb l’empresa que realitza la recollida, ja que quan es va realitzar la licitació es va fer amb un conveni col·lectiu que no corresponia als treballadors, i ara s’ha renegociat i s’ha adaptat el salari al conveni col·lectiu que els pertoca, cosa que fa augmentar la despesa de la recollida de residus.

També propicia l’augment de la taxa, la previsió que a l’últim trimestre del 2021 entri en funcionament la recollida a les urbanitzacions de La Canyera, La Mata i Mont Rei, com també la instal·lació d’àrees tancades i amb control d’accés a la zona de contenidors dels veïnats. Un dels altres aspectes és la pujada del 12.7% del cànon de l’Agència Catalana de Residus.

D’altra banda, les ordenances també preveuen altres modificacions com el canvi a l’impost sobre vehicles, ara es canvia la distinció de cotxes històrics i clàssics amb cotxes vells, i per tant es passarà dels 26 anys als 27 anys per gaudir de la bonificació del 100% d’aquesta taxa.

També s’afegeix com a fet imposable, aquelles activitats que requereixin els serveis de la Policia Local, excepte per aquelles organitzades per les entitats municipals.

Parron va explicar durant el Ple que en l’impost de construccions, instal·lacions i obres s’apujarà el tipus de gravamen del 2.6% actual al 3%, per equiparar-lo als municipis del voltant, tot i que la llei permet pujar-lo fins al 4%.

Per últim, també es modifica la taxa al mercat municipal. Fins ara hi havia una diferència entre les parades fixes i les eventuals. Amb les noves ordenances s’equiparen i tant els paradistes fixes com els eventuals pagaran el mateix.

Vota el número 1

Pel 7 d'octubre

COL·LABORADORS