En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La concentració que CCOO ha fet aquest 4 de novembre del 2020 al davant de la Subdelegació de l'Estat a Girona. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La manca de personal de l'Administració de l'Estat a Girona és un problema que ve de lluny. Però que s'ha agreujat amb l'esclat de la pandèmia.

L'allau d'ERTO i les limitacions associades amb la covid-19 a l'hora de fer tràmits s'han sumat al dèficit de funcionaris. I això ha acabat provocant que serveis com el de treball (el SEPE) o la Seguretat Social (que tramita l'ingrés mínim vital o les jubilacions) estiguin desbordats.

A Girona, segons denuncia el sindicat, aquí la disminució de plantilles és "alarmant" i, de fet, és la demarcació de Catalunya on s'han perdut més funcionaris de l'Estat en els darrers deu anys. En concret, segons dades de CCOO, aquí el descens ha estat del 27,2% (davant el 26% de Lleida, el 22,1% de Tarragona o el 14,6% de Barcelona).

A tot plegat també s'hi suma que Girona no és una demarcació atractiva, perquè el nivell de vida és més alt que en altres territoris de l'Estat, i això frena que els funcionaris vulguin establir-s'hi.

El delegat sindical de CCOO del SEPE a Girona, Jorge Loma, explica que s'havia proposat donar incentius per fixar el personal –com es fa a les Balears o a les Canàries- però que l'Estat ho va denegar.

"Ens trobem completament desbordats", lamenta Loma. El delegat sindical explica que a la manca de personal que pateix el SEPE s'hi suma també la de recursos materials i informàtics, cosa que suposa endarreriments a l'hora de tramitar –i cobrar- els ERTO derivats de la pandèmia.

De fet, a les comarques gironines, les vuit oficines que té el servei ja no atenen el públic. I tots els tràmits s'hi han de fer de manera telemàtica. "En definitiva, la gent triga a cobrar, hi ha dificultats per accedir a les sol·licituds i els funcionaris ens trobem completament desbordats", resumeix Loma.

I la situació de desbordament que es viu al SEPE també es trasllada a la Seguretat Social. Aquí, la delegada de CCOO, Rosa Chocano, explica que sí que s'atén el públic, però que costa molt aconseguir cita prèvia perquè estan del tot saturats. I a tot això, diu Chocano, també s'hi afegeix la bretxa digital. "Molta gent no té accés als mitjans informàtics per tramitar les sol·licituds", lamenta.

Per reclamar posar fi al dèficit de personal que viu l'Estat a Girona, diversos delegats de CCOO s'han concentrat davant la Subdelegació. Portaven una pancarta amb el lema 'Els drets de ciutadania no poden esperar!! + Personal + Recursos + Coordinació'.

La secretària general del sindicat CCOO a Girona, Belén López, critica que la manca de plantilles, lligat amb "la falta de coordinació, de procediments clars i material informàtic obsolet" acaba afectant "drets que impliquen la mateixa vida". "Estem parlant de no poder cobrar ERTO o accedir a l'ingrés mínim vital", subratlla López.

La secretària general admet que, si més no, a diferència de la crisi anterior, en aquest cas el govern espanyol sí que ha aprovat mecanismes per amortir l'impacte econòmic de la pandèmia. Però ara el problema és que aquestes prestacions "no es traslladen ràpidament a la ciutadania" perquè l'Estat "no fa de corretja de transmissió".

Per això, CCOO reclama a l'Estat que tiri endavant "solucions específiques" per a les comarques gironines. I aquí, el sindicat proposa crear una borsa de treball, amb gent que estigui a l'atur, per poder cobrir "amb urgència" les vacants. "Estem parlant de gent que vagi apart del procés d'oposició ordinari, però a qui poder recórrer en situacions excepcionals davant necessitats urgents", concreta López.

"Si la resta de mecanismes s'han demostrat ineficaços, caldrà buscar-ne d'altres; i hi ha molta gent a l'atur que desitja treballar", diu la secretària general de CCOO a Girona. En paral·lel, a més, el sindicat també reclama mantenir oberta l'atenció al públic. "No pot ser que de la nit al dia s'hagi de fer tot telemàticament; cal atendre la gent, amb garanties de seguretat, perquè molta no té accés a mitjans informàtics", conclou Belén López.

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS