En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha impulsat una campanya contra el consum d'alcohol i drogues al volant i sota el lema 'Una copa i prou. Per provocar un accident n'hi ha prou amb una copa'.

Es pretén incidir en el fet que conduir amb una taxa d'alcoholèmia per sota del límit legal permès ja pot suposar un risc de patir un sinistre. Per això, es fa una crida directa a no consumir res d'alcohol si s'ha de conduir.

El 2019, un de cada cinc conductors que van perdre la vida en un sinistre havien pres alcohol, que es tradueix en el 20,5% del total. Tot i la xifra, hi ha una reducció del 12,5% respecte del 2018. Aquest 2020, l'alcohol i les drogues suposen el 4,8% del total dels factors concurrents dels sinistres amb víctimes interurbanes.

Pel que a les drogues o els psicofàrmacs, el 13,7% dels conductors morts havien pres algun tipus d’aquestes substàncies. L'any passat, la presència d’alcohol, drogues i/o psicofàrmacs entre els conductors morts a Catalunya es va situar per primer cop per sota del 30%, en concret en el 27,9%.

Pel que fa als conductors reincidents, el 2019, un 5% del total d’infractors per consum d’alcohol i/o drogues acumulaven dues o més sancions per aquest tipus d’infracció.

La campanya es basa en una metàfora visual 1ue mostra com es trenca una copa de vi per reflectir els danys irreparables que pot comportar el consum d’una única copa d’alcohol.

El missatge de conscienciació que vol fer arribar l'SCT és "tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals permesos actualment (0,5 grams per litre en aire espirat per als conductors generals), el risc d’accident es pot incrementar atès que les condicions psicofísiques ja es veuen alterades". Així, defensen que l'única taxa realment segura a l’hora de conduir és 0,0.

L’espot també reforça la idea de tolerància zero a la combinació d’alcohol/drogues i conducció per tal d’evitar víctimes mortals i ferits a la carretera.

Trànsit ha alertat que el consum de begudes alcohòliques provoca alteracions físiques i psicològiques que perjudiquen la conducció segura. Entre d'altres ha mencionat l’augment del temps de reacció, una falsa sensació de seguretat, problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació o increment de la somnolència.

Així mateix, el consum d’estupefaents també altera les condicions físiques i psíquiques comportant un risc greu per a la seguretat dels usuaris.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS